Oud-voorzitters Eerste en de Tweede Kamer steunen Geschiedeniscentrum

De open brief van de oud-voorzitters

De oud-voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer willen dat het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis subsidie blijft ontvangen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Ze schrijven dat dinsdag in een open brief aan de minister.

Het kabinet maakte enige tijd geleden bekend de subsidie aan het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis te willen beëindigen. De oud-voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer schrijven te begrijpen dat het kabinet moet bezuinigen. Ze vinden echter dat de subsidie aan het geschiedeniscentrum niet stopgezet moet worden:


Onder meer door de snelle doorstroming van politici, bestuurders, ambtenaren en journalisten is het collectieve parlementaire geheugen toch al gebrekkig. De redenen om in 1982 de Nationale Stichting Parlementaire Geschiedenis, die onder meer het Centrum ondersteunt, in het leven te roepen zijn eerder sterker dan zwakker geworden.

Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de parlementaire geschiedenis van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Het centrum brengt onder meer een jaarboek uit en daarnaast heeft het een serie boeken over de geschiedenis van naoorlogse kabinetten uitgebracht.

- advertentie -

De open brief is ondertekend door oud-Tweede Kamervoorzitters Dolman, Deetman, Bukman, Van Nieuwenhoven, Weisglas en Verbeet en de vroegere Eerste Kamervoorzitters Van der Linden, Timmerman-Buck, Braks, Korthals Altes, Tjeenk Willink en Steenkamp.

De voorgenomen stopzetting van de subsidie vloeit voort uit het kabinetsplan om subsidies te schrappen die volgens de regering niet bijdragen aan de echte onderwijstaken. Dit moet zo´n 200 miljoen euro opleveren. Later deze week wordt in de Tweede Kamer gesproken over dit plan.

Gerelateerde boeken

Kop van de kromstaf uit Ename - Foto: Onroerend…
Dinsdag is het exact vijfentwintig jaar geleden dat Nederland het Europees kampioenschap…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: