Studenten bouwen Sagrada Familia van ijs

Artist impression van de Sagrada Familia van ijs

Artist impression van de Sagrada Familia van ijs (TU Eindhoven)

Studenten van Technische Universiteit Eindhoven zijn naar de Finse gemeente Juuka afgereisd voor een bijzonder project. Ze gaan er een groot schaalmodel van de wereldberoemde Sagrada Familia bouwen, in ijs.


De Sagrada Familia is een wereldberoemde basiliek in Barcelona, ontworpen door architect Antonío Gaudí. Aan de (nog altijd niet voltooide) basiliek wordt al sinds eind negentiende eeuw gebouwd. Meest in het oog springende onderdelen van de basiliek zijn de puntige torens. Gaudí bedacht dat de kerk er daarvan achttien moest hebben waarvan de middelste het grootst moesten zijn. De middelste torens zijn maar liefst 167 meter hoog en dat is een stuk hoger dan bijvoorbeeld de Dom in Keulen.

Pykrete

Het schaalmodel van de Sagrada Familia dat momenteel in Finland wordt gebouwd, bevat de hoogste ijskoepel ooit: maar liefst 30 meter hoog. Om dit mogelijk te maken wordt met een speciale techniek ijs met een hele sterke structuur gemaakt. Deze structuur ontstaat door middel van bijvoorbeeld een mengsel van water en houten vezels dat drie keer sterker is dan gewoon ijs. Dit versterkte ijs, Pykrete genaamd, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgevonden. Naast het gebruik van houten vezels, wordt gewerkt met textiel en touw die de ijsstructuur versterken.

De officiële opening van de ijskerk staat gepland voor 24 januari 2015.

- advertentie -
Wikipedia
De meest geraadpleegde foto van het Nationaal Archief…
Nationaal Archief in Den Haag (cc - Vera de Kok)
Aankomende dinsdag is het weer Openbaarheidsdag bij het Nationaal Archief in Den…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: