Dark
Light

Sagrada Família gewijd tot basiliek

Auteur:
2 minuten leestijd

Sagrada Família
De Sagrada Família in Barcelona is sinds zondag officieel een basiliek. Paus Benedictus XVI heiligde het oude, maar onvoltooide bouwwerk door er wat wijwater op te sprenkelen.

De Sagrada Família is veruit het bekendste godshuis van Barcelona. Het is ook het beroemdste werk van Antonío Gaudí, een Spaanse architect die zelf tot zijn dood aan de bouw van de basiliek werkte. De geschiedenis van de Sagrada Família begint eind negentiende eeuw. In een nieuw deel van Barcelona moest toen een nieuwe kerk komen ter ere van Sint Jozef en Heilige Familie. Een lokale architect genaamd Francisco de Paula del Villar maakte een ontwerp voor de kerk en op basis van dat ontwerp werd in 1882 de fundering gelegd. De architect kreeg echter ruzie met de opdrachtgevers en werd uiteindelijk ontslagen. Zijn vervanger was een jonge architect: de toen 31-jarige Antonío Gaudí. De Sagrada Família werd een obsessie voor deze inmiddels wereldberoemde Spaanse architect. Tot zijn dood in 1926 werkte hij aan de kerk die zondag tot basiliek is gewijd.

Toen Gaudí in 1883 werd aangesteld besloot hij vrijwel direct dat de kerk groter moest worden dan in oorspronkelijke plannen was vastgelegd. De eerste tien jaar dat hij aan de kerk werkte hield hij zich vooral bezig met het maken van zogenaamde naturalistische ornamenten voor de gotische crypte. Vanaf 1890 kwam de architect echt goed op stoom. Veel van de oorspronkelijk vrij sobere ontwerpen van zijn voorganger, verving hij toen door veel uitbundiger versieringen.

Meest in het oog springende onderdelen van de kerk zijn de puntige torens. Gaudí bedacht dat de kerk er daarvan achttien moest hebben waarvan de middelste het grootst moesten zijn. De middelste torens zijn maar liefst 167 meter hoog en dat is een stuk hoger dan bijvoorbeeld de Dom in Keulen. Antoni Gaudí overleed op 10 juni 1926. Enkele dagen daarvoor was hij in Barcelona overreden door een tram.

Wijding

Aan de voltooiing van Gaudí’s meesterwerk wordt nog altijd gewerkt en zeker is dat de basiliek niet voor 2026 gereed zal zijn. De bouw heeft al met al zo lang in beslag genomen dat op sommige plekken al restauratiewerkzaamheden moeten plaatsvinden. De kerk van Gaudí werd zondag onder toeziend oog van 6500 gasten door paus Benedictus tot basiliek gewijd. Na de wijding werd er een mis gehouden in de Sagrada Família.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×