Dark
Light

Hare Krishna – Betekenis en kenmerken

Auteur:
2 minuten leestijd
Hare Krishna
Hare Krishna (CC0 - Pixabay - przemokrzak)

In de jaren 1970 doken in het Amsterdamse straatbeeld de Hare Krishna’s op. Hare Krishna is een Oosterse spirituele beweging die in 1966 opgericht is in New York door Abhay C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (1896-1977). De beweging is gelieerd aan het hindoeïsme en bestaat vandaag de dag in Nederland, hoewel geminimaliseerd, nog steeds. Wat betekent Hare Krishna? En wat zijn de kenmerken van deze beweging?

Wat is de betekenis van Hare Krishna?

A.C. Bhaktivedanta Swami Praphupada,  vaishnava monnik uit India en stichter van de Hare Krishna-beweging
A.C. Bhaktivedanta Swami Praphupada, vaishnava monnik uit India en stichter van de Hare Krishna-beweging (Publiek Domein – wiki)
Hare betekent in het Sanskriet ‘liefdesenergie’ en Krishna betekent ‘de meest aantrekkelijke persoon’, ofwel de godheid. Hare Krishna staat dus voor ‘levensenergie van de allerhoogste godheid’.

Belangrijkste kenmerken & overtuigingen van Hare Krishna’s

Hoog in het vaandel van de groep staan geheelonthouding en loskomen van materialisme door het opgeven van privébezit. Hare Krishna’s hebben een Spartaanse levensstijl. Ze zijn gericht op ascetisme en volgen een vegetarisch eetpatroon. Seks zien ze alleen als een middel tot voortplanting, niet als een genotsmiddel. Zoals op Amsterdam.nl te lezen is:

“De Hare Krishna’s onthouden zich van alcohol, tabak, drugs, vlees en zelfs koffie en thee. Seks vindt alleen plaats om voort te planten. Veel ongetrouwde Hare Krishna’s leven celibatair.”

Ze zeggen twee uur per dag mantra’s op en lezen in de Bhagavad Gita, het heilige boek van de Hare Krishna’s. Een van de mantra’s van de Hare Krishna-beweging was My Sweet Lord van ex-Beatle George Harrison. Mede door deze song kregen de Hare Krishna’s bekendheid onder progressieve jongeren in Nederland. Maar als hoofdmantra geldt wereldwijd dit gebed, met de chanten (die continu herhaald worden):

“Hare Krishna, hare Krishna, Krishna Krishna, hare hare, hare Rama, hare Rama, Rama Rama, hare hare’ – vertaald: O energie van de Heer (Hare), 0 al-aantrekkelijke Heer (Krishna), Allerhoogste Genieter (Rama), laat me U alstublieft dienen.

In 1972 vestigde de Hare Krisha zich in Amsterdam, aan de Bethaniënstraat en later aan de Herengracht in het hart van de stad. Elke zondag hielden de ongeveer 75 Krishna’s, gehuld in oranje gewaden, kaal en met een staartje, hun samenkomsten. Doordeweeks waren ze dansend en zingend aanwezig in de binnenstad van Amsterdam. De Krishna’s waren ook vaak te vinden in het Vondelpark.

De beweging vandaag de dag

De beweging Hare Krishna bestaat in Amsterdam, onder de naam ISKCON (International Society for Krishna Consciousness) nog steeds, maar heeft slechts enkele volgelingen. Eind jaren 1990 waren er nog zo’n dertig leden in de stad. Geschat wordt dat het er momenteel nog tussen de vijf en tien zijn, met als centrum het pandje Lizzy Ansinghstraat 80-1 in Amsterdam. De krimp van Hare Krishna-beweging werd vooral veroorzaakt door een reeks schandalen tussen 1979 en 2000, zoals drugssmokkel en vermeend kindermisbruik. De beweging is in Nederland ook in andere grotere steden gevestigd, onder mer in Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Groningen en Maastricht.

Wereldwijd telt Hare Krishan vandaag de dag zo’n 260.000 leden. Er zijn mondiaal zo’n 350 Hare Krishna-tempels.

Ook interessant: Hindoeïsme: betekenis, kenmerken & goden
…of: Hippies en hippiecultuur: ontstaan, betekenis & kenmerken
Of dit artikel: Pastafari en de ‘Kerk van het Vliegende Spaghettimonster’
Boek:
Nederland en de jaren zeventig – Duco Hellema

Bronnen

Internet
-https://www.britannica.com/topic/Hare-Krishna
-https://www.amsterdam.nl/nieuws/achtergrond/hare-krishna/
-https://www.ensie.nl/martin-meulenberg/hare-krishna
-https://www.harekrishna.nl/filosofie/bhakti-yoga/mantra-meditatie/hare-krishna-mantra-betekenis/
-https://www.harekrishna.nl/filosofie/over-hare-krishna/thuis-beoefenen/de-4-principes/
-https://iskconamsterdam.nl/homepage-2/

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×