Tekening definitief toegeschreven aan Jan van Eyck

De Grafelijke vispartij – Jan van Eyck (Louvre)

In Museum Meermanno in Den Haag is binnenkort twee weken lang een tekening te zien die onlangs werd toegeschreven aan de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck (ca. 1390-1441). Volgens het museum gaat het ook om de oudste afbeelding van Den Haag.

De tekening is afkomstig uit het Louvre in Parijs en werd onlangs door Claudine Chavannes-Mazel, hoogleraar kunstgeschiedenis van de middeleeuwen aan de Universiteit van Amsterdam, aan de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck toegeschreven.Tot voor kort ging men er van uit dat het om een zestiende-eeuwse kopie naar Jan van Eyck ging. Volgens Chavannes gaat het echter wel degelijk om een werk van Jan van Eyck zelf.

- advertentie -

De tekening dateert uit de vroege vijftiende eeuw. Van Eyck verbleef in die tijd in Den Haag. Hij woonde er tot begin 1425 en was de enige schilder in vaste dienst van hertog Jan van Holland en Beieren. Op de tekening – getiteld De Grafelijke vispartij – zijn twee groepen edelen te zien die bij een beekje aan het vissen zijn. Mogelijk zijn op het werk Jan en Jacoba van Beieren afgebeeld.

Er worden wereldwijd ongeveer dertig schilderijen en tekeningen aan Jan van Eyck toegeschreven. Deze tekening is het enige ingekleurde werk op papier.

Het werk wordt van 25 februari tot en met 11 maart 2012 tentoongesteld in Museum Meermanno. Ook zal in het museum dan de oudst bekende afbeelding van het Binnenhof (1489) tentoongesteld worden, samen met enkele archiefstukken die bewijzen dat Van Eyck in Den Haag woonde.

Het technisch onderzoek naar de ingekleurde tekening wordt in de tentoonstelling ook toegelicht. Verder worden er een aantal middeleeuwse handschriften uit de collectie van Meermanno tentoongesteld.

Topstukken aan het RapenburgSinds vrijdag heeft Leiden een nieuwe…
Fragment uit Agent 327In het Brandweermuseum in Wassenaar is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: