WOII-bom ontregelt treinverkeer Oost-Nederland

Foto van een willekeurige vliegtuigbom

Foto van een willekeurige vliegtuigbom

Een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog heeft vrijdag in het oosten van Nederland voor nogal wat overlast gezorgd.


De vliegtuigbom van 500 pond werd gevonden in de directe omgeving van de spoorbrug aan de linker IJsseloever. Het treinverkeer tussen Apeldoorn en Deventer werd in verband met de vondst rond tien uur ’s ochtends stilgelegd en ook het vlieg- en vaarverkeer in de buurt van de spoorbrug werd stilgelegd.

Pas aan het begin van de avond kon de bom veilig worden afgevoerd. Rond acht uur ’s avonds werd het treinverkeer hervat. Aanvankelijk was de verwachting dat het spoor al om één uur ’s middags vrijgegeven zou kunnen worden, maar de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) had veel meer tijd nodig voor de ontmanteling van de bom. De vliegtuigbom bleek overigens niet op scherp te staan.

In het voorjaar werden daar ook al 14 bommen aangetroffen en onklaar gemaakt. De bommen werden allemaal gevonden bij graafwerkzaamheden in het kader van het project “Ruimte aan de rivier”.

- advertentie -

Treinverkeer Apeldoorn-Deventer stil om bom

Still uit de film 'In Darkness'
Still uit de film 'In Darkness'Het heldere geluid…
Mein KampfOndanks een landelijk verbod kan in een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: