Dark
Light

1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

Een boek en een tentoonstelling
Auteur:
1 minuut leestijd

Volgende week wordt het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van historica Els Kloek gepresenteerd. In dit werk zijn de levensverhalen te vinden van spraakmakende vrouwen die een opmerkelijke rol speelden in het verleden van Nederland. Naar aanleiding van de verschijning van het boek is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam de komend tijd een tentoonstelling te zien.

1001 Vrouwen – Els Kloek
De tentoonstelling laat de levensverhalen zien van historische vrouwen. Uitgangspunt daarbij is het boek van Els Kloek. Zij werkte de afgelopen jaren, samen met ruim driehonderd deskundigen, aan een overzichtswerk vol artikelen over spraakmakende vrouwen. Bijzondere Collecties:

Kunstenaressen, dievegges, nonnen, vorstinnen, martelaressen, weldoensters, gifmengsters, savantes, avonturiersters en andere opmerkelijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis: ooit waren ze beroemd of berucht, nu zijn ze vaak vergeten. Ten onrechte, want hun levensverhalen werpen nieuw licht op het verleden.

In de tentoonstelling lopen de bezoekers letterlijk door de pagina’s van het boek. Bijzondere stukken in de tentoonstelling zijn bijvoorbeeld de doek waarmee de heilige Cunera werd gewurgd, de schoenen (maat 55) van reuzin Trijntje Keever, het schrijfkistje van Anna Maria van Schurman, de bh van Mata Hari en het pistool van Hannie Schaft.

Hentiëtte Catharina van Oranje-Nassau, Belle van Zuylen en Marga Klompé – Afb: 1001-vrouwen.nl

Bekende Nederlanders als journaliste Aldith Hunkar, presentator Arie Boomsma, zanger Bennie Jolink, actrice Eva Laurenssen, schrijfster Maartje Wortel en televisiemaakster Raja Felgata vertellen de bezoekers wie hun favoriete vrouw uit het verleden is.

Zowel het boek als de tentoonstelling zijn ontworpen door Irma Boom. 1001 Vrouwen is een project van Huygens ING. De tentoonstelling is te zien van 15 februari tot en met 20 mei 2013.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

×