Week van de koloniale geschiedenis

14.000 Duitsers geëvacueerd vanwege WOII-bom

Foto van een willekeurige vliegtuigbom
Foto van een willekeurige vliegtuigbom
Maar liefst 14.000 inwoners van de Duitse plaats Seelze (regio Hannover) moesten afgelopen nacht hun huis uit vanwege de vondst van een bom uit de Tweede Wereldoorlog.


De twee ton wegende vliegtuigbom van Britse makelij werd maandagmiddag gevonden in een veld. In een straal van twee kilometer moesten omwonenden hun huis verlaten. In dit gebied bevonden zich ook drie verzorgingshuizen en een chemische fabriek. Het verkeer over spoor en water in het gebied werd vanwege de vondst van de bom ook stilgelegd.

Voor de experts was het ontmantelen van de bom een lastige klus omdat het explosief in een leemachtige ondergrond lag. Pas rond vier uur vannacht was de evacuatie voltooid en konden de experts zich met de bom bezig houden. Ongeveer een uur later was het gevaar geweken en konden de bewoners weer terug naar hun huis.

In Duitsland worden nog geregeld explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Vorige maand sloeg een bom nog een groot gat in de Duitse snelweg A3.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: