Het Delftse forensisch onderzoeksbureau DelftTech heeft onlangs de voormalige bunker van Arthur Seyss-Inquart (1892-1946) aan de Loolaan in Apeldoorn. De Oostenrijker Arthur Seyss-Inquart was tijdens de oorlog de hoogste vertegenwoordiger van het Duitse nazi-bewind in Nederland. De bunker is niet toegankelijk voor het publiek en wordt daarom virtueel toegankelijk gemaakt.
De 3D laserscans vormen de basis van een virtueel model waarin bezoekers straks kunnen ‘rondlopen’. Het digitaliseringsproject is opgezet door Gelders Erfgoed en het CODA museum in Apeldoorn in het kader van Beleef mijn Gelderland, een project dat de historische plekken in de provincie toegankelijk moet maken. Willem van Spanje van DelftTech naar aanleiding van het project met de bunker in Apeldoorn:
“De virtuele rondwandeling wordt op een zogenaamde ‘multi touch tafel’ geinstalleerd die in het CODA museum komt te staan. Zo’n ‘aanraaktafel’ ofwel een hele grote iPAD, speelt een grote rol in het Beleef mijn Gelderland project.”
Voor het CODA museum in Apeldoorn worden ook nog 3D-modellen gemaakt van de afgebroken Mariakerk op het Raadhuisplein en de Hunneschans, een vroeg middeleeuwse ringwalburg aan een meer bij Uddel. Het gehele project voor Apeldoorn wordt voorjaar 2013 afgerond. Dan kunnen bezoekers dus ook virtueel door de bunker van Seyss-Inquart wandelen.
Het stadsmuseum in Doetinchem nam eerder deze maand de eerste ‘multi touch tafel’ in gebruik die in het kader van Beleef mijn Gelderland werd ontwikkeld. Het stadshart van Doetinchem werd in 1945 grotendeels weggebombardeerd. Een maquette van de stad uit 1940 werd door DelftTech gedigitaliseerd en daar kunnen bezoekers nu virtueel doorheen lopen. Om dit project te faciliteren krijgt de Doetinchemse binnenstad gratis wifi.
Op dit moment is DelftTech bezig met het maken van een reconstructie van het gebied rondom het oude station van Zutphen. Dat gebied werd tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk ook gebombardeerd. De komende tijd gaat het bedrijf nog aan de slag met onder meer het Valkhof in Nijmegen en Elburg.