Dark
Light

Duitsland

Artikelen over de geschiedenis van Duitsland en nieuwsberichten gerelateerd aan de de Duitse geschiedenis. Van de Berlijnse Muur tot Adolf Hitler en van de Slag in het Teutoburgerwoud tot de laatste Duitse keizer, Wilhelm II.

Overzichtspagina: Duitse geschiedenis
Zweedse witte bus met Deense Joden, opgehaald in Theresienstadt (Tsjechië) maakt een tussenstop in het Deense Haderslev op weg naar Zweden ( foto collectie Museum Kamp Frøslev)

‘Het witte bussenplan’ – Een van de grootste reddingsacties van de oorlog

Op 23 april 1945 en de daarop volgende dagen werden vele vrouwen uit concentratiekamp Ravensbrück gered. Hieronder bevonden zich enkele honderden Nederlandse vrouwen, waarvan een deel eerder in Kamp Vught zat. Deze reddingsactie maakte deel uit van een van de grootste reddingsacties uit de Tweede Wereldoorlog: het ‘witte bussen plan’.
5 minuten leestijd
De Kamerleden Lankhorst (r) en Dijkstal plakken een Loesje-affiche op het Binnenhof, 30 juni 1988

Loesje transformeerde oubollige tegeltjeswijsheden tot iets hips

In november 2023 blies Loesje veertig kaarsjes uit. Het fictieve postermeisje kwam in 1983 ter wereld in Arnhem, in het kille actieklimaat van kraken en angst voor ‘de bom’. Met opwekkende spreuken als ‘leven is het meervoud van lef’ en ‘mooi hè, alles’ doorbrak ze de sfeer van ‘stop’, ‘weg met’ en ‘tegen’.
5 minuten leestijd
Kasteel Amerongen

‘Majesteiten zijn nu eenmaal geen gewone stervelingen!’

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vluchtte keizer Wilhelm II naar Nederland. Het grootste deel van zijn ballingschap bracht hij door op Huis Doorn, maar minder bekend is dat hij de eerste achttien maanden doorbracht op kasteel Amerongen. In zijn gevolg waren in de loop van de tijd meerdere lijfartsen aanwezig, waaronder Alfred Haehner.
4 minuten leestijd
Jonge overlevenden van de Holocaust, kort na de bevrijding van Auschwitz, januari 1945 (cc - USHMM)

De concentratiekampen: wist u ervan?

Begin jaren zeventig stelde de Duitse schrijver Walter Kempowski aan allerlei mensen – schrijvers, kunstenaars, taxichauffeurs, de krantenverkoper op straat – de vraag: Heeft u Hitler gezien? Enkele jaren later stelde Kempowski de vraag die niemand durfde te stellen: Wist u ervan? Velen ontkenden of antwoordden ontwijkend, anderen vertelden juist gretig waar ze getuige van waren geweest.
6 minuten leestijd
De aanslag op 2 juni in de Neue Illustrierte Zeitung (CC0/wiki)

De aanslagen op keizer Wilhelm I (1878)

Op zondagmiddag 2 juni 1878 reed keizer Wilhelm I in een open koets van zijn paleis naar de Tiergarten. Het was ruim drie weken nadat Max Hödel een aanslag op zijn leven had gepleegd. Hij werd vergezeld door zijn kamerdienaar en zijn koetsier. Omdat het zondag was, had de keizer zich officieel uitgedost met zijn Pickelhaube, zijn helm met ijzeren
8 minuten leestijd
Muurschildering "Aufbau der Republik" van Max Lingner

De DDR was meer dan alleen de Berlijnse Muur

Tussen 1949 en 1990 waren er twee Duitslanden. Terwijl het ene Duitsland een succesvolle economische en democratische grootmacht is, is het andere Duitsland geschiedenis. In 1990 kwam de Duitse Democratische Republiek (DDR) ten einde en werd het grondgebied ervan onderdeel van de Bondsrepubliek. In de publieke herinnering aan de communistische natie overheerst het negatieve.
8 minuten leestijd
SED-partijdag

Partij vroeg enorme offers van de Oost-Duitse bevolking

Toen Walter Ulbricht in juli 1950 het vijfjarenplan aankondigde, had hij nog gepocht dat ‘als eenmaal de oorlogsschade was hersteld, de levensstandaard van dit vooruitstrevende Duitsland die van het imperialistische Duitsland zou overtreffen’. Begin 1953 riep hij zijn volk echter op om zuinig aan te doen.
9 minuten leestijd
1 2 3 12

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×