Dark
Light

Advies: vernoem laan niet naar oorlogsburgemeester

Auteur:
1 minuut leestijd

Panthaleon van Ecklaan – Still RTV Oost
De straatnamencommissie van de gemeente Steenwijkerland adviseert het gemeentebestuur om een laan in het Overijsselse dorp Tuk niet te vernoemen naar oorlogsburgemeester Panthaleon van Eck. Aanvankelijk waren er plannen om de laan naar deze burgemeester te vernoemen maar daar werd tegen geprotesteerd.

De burgemeester zou in 1942 de namen van Joodse inwoners aan de Duitsers hebben gegeven. Dertig mannen zouden als gevolg hiervan zijn opgepakt en te werk gesteld.

De Joodse gemeenschap en de Historische Vereniging van Steenwijk verzetten zich daarom tegen de vernoeming. Er werd een protestbrief gemaakt. Deze werd ondertekend door veertig mensen en vervolgens naar het gemeentebestuur gestuurd. Een van de ondertekenaars was opperrabijn Binyomin Jacobs.

De straatnamencommissie van Steenwijkerland heeft de zaak nu onderzocht en adviseert de laan niet naar de oorlogsburgemeester te vernoemen. De commissie geeft daarbij aan geen waardeoordeel te willen geven over de oud-burgemeester. Waarom de commissie tegen de vernoeming is, is niet bekendgemaakt. Waarschijnlijk vindt de commissie dat een straatnaam onomstreden moet zijn.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×