Advocaat overweegt slavernijclaim

1 minuut leestijd
Slavernij (cc - Pixabay)
Slavernij (cc - Pixabay)

Advocaat Gerard Spong heeft tegenover het NCRV-programma Altijd Wat gezegd dat hij het “de moeite waard” zou vinden om samen met enkele andere advocaten een claimzaak te beginnen tegen de Nederlandse staat vanwege het slavernijverleden. Volgens Spong zou zo’n zaak ook best een kans van slagen hebben. Hij noemt een claimzaak zaak in het programma “woest aantrekkelijk en juridisch uitdagend”.

De advocaat acht het niet onaannemelijk dat nazaten van slaven nu nog last hebben van de gevolgen van de slavernij:

“De slavernij was een geïnstitutionaliseerd fenomeen dat honderden jaren heeft geduurd.”

Volgens de advocaat ligt een zaak tegen de staat voor de hand omdat de staat nauw betrokken was bij de slavenhandel. Spong roept andere advocaten op zich bij hem te melden zodat men eventueel samen een zaak kan beginnen. Hij wil niet in zijn eentje een rechtszaak starten. Daarvoor zou de procedure te omvangrijk zijn.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Met vijf procent van de slavenhandel was Nederland een belangrijke speler op het wereldtoneel. In totaal werden er door Nederland naar schatting 550.000 slaven verscheept.

Met de afschaffing van slavernij was Nederland tamelijk laat. De Britten hadden slavernij al dertig jaar eerder afegschaft de Fransen zelfs al tijdens de revolutie van 1794.

Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×