Dark
Light

Aflaatbrief met naam Maarten Luther gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Luther als monnik - Atelier Lucas Cranach de Oude
Luther als monnik - Atelier Lucas Cranach de Oude

In een archief in de Spaanse Nationale Bibliotheek in Madrid is recent een aflaatbrief ontdekt waarop de naam van de Duitse reformator Maarten Luther (1483-1546) vermeld staat. De aflaat – opgesteld door de beroemde aflaathandelaar Johann Tetzel (1465-1519) – komt uit 1508 en dateert nog van voor de tijd dat Luther zich tegen de aflaathandel keerde.

Johann Tetzel verkocht grote aflaten aan kloosters

Johann Tetzel
Johann Tetzel
Vera Lüpkes, directrice van het Weserrenaissance-Museum Schloss Brake in Lemgo in Duitsland, was bezig met de voorbereiding over een expositie over Maarten Luther vanwege de herdenking van 500 jaar Reformatie. Tijdens het onderzoek in Madrid deed ze de bijzondere vondst. Lüpkes vond overigens niet het origineel uit 1508, maar een afschrift van de aflaatbrief uit 1631. In 1508 zat Luther als monnik in het Augustijnerklooster te Erfurt.

Tetzel kreeg van paus Julius II (1443-1513) toestemming om aan ieder klooster één aflaatbrief te verkopen, een soort ’totaalaflaat’ dus. Op die grote aflaatbrief kwamen dan de namen van de monniken uit het betreffende klooster te staan.

De aflaatbrief voor het Austijnerklooster in Erfurt bevatte 52 namen van kloosterbroeders. Onder hen dus ook Maarten Luther, die op de aflaat vermeld staat als ‘Martinus Luder’ (zoals hij zichzelf toen nog noemde).

Volgens Lüpke is het gevonden document een belangrijke aanwijzing dat Luther zich in de begintijd als monnik nog niet bezighield met de misstanden in de Rooms-Katholieke Kerk.

Lees ook: Maarten Luther (1483-1546) en zijn 95 stellingen
Boek: Wereld in wanorde – Maarten Luther en de geboorte van de Reformatie

Bronnen

-https://www.nd.nl/nieuws/geloof/aflaatbrief-met-maarten-luther-erop-gevonden.2826021.lynkx
-https://www.rd.nl/kerk-religie/aflaatbrief-gevonden-met-naam-luther-erop-1.1439133

×