Allard Pierson staat Krim-goud voorlopig niet af

1 minuut leestijd
Goud van de Krim (Allard Pierson Musem)
Goud van de Krim (Allard Pierson Musem)

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft besloten enkele gouden kunstvoorwerpen, die het in bruikleen kreeg voor een tentoonstelling, voorlopig in bezit te houden omdat onduidelijk is wie precies eigenaar is van de voorwerpen. Zowel Russen op de Krim als de regering van Oekraïne eisen het goud op.

De kunstvoorwerpen, waaronder een gouden helm, zwaardschede en veel juwelen, kwamen naar Nederland naar aanleiding van de tentoonstelling De Krim. Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Nadat de Krim werd geannexeerd door Rusland, ontstond er discussie over de voorwerpen en kwam Allard Pierson voor de vraag te staan: de objecten teruggeven aan vier musea op de Krim (zoals Rusland wil) of aan de regering in Oekraïne.

Goud van de Krim (Allard Pierson Musem)
Goud van de Krim (Allard Pierson Musem)
De Russische minister Vladimir Medinski van Cultuur zegt dat er een rechtstreekse overeenkomst is gesloten met vier musea op de Krim en de regering in Oekraïne stelt dat het Krim-goud Oekraïens staatseigendom is.

Het Amsterdamse museum, dat de zaak “uniek en ingewikkeld” noemt, heeft na uitgebreid onderzoek besloten de voorwerpen voorlopig niet af te staan omdat nog altijd onduidelijk is wie de rechtmatige eigenaar is. Het museum:

Er is de afgelopen periode uitgebreid juridisch onderzoek gedaan, waarbij onder meer is gekeken naar de rechtskeuze, toepasbare wetgeving, internationale verdragen en de bruikleenovereenkomsten zelf. De uitkomst van dit onderzoek heeft er vooralsnog niet toe geleid dat het Allard Pierson Museum zich vrij acht een keuze te maken en de claim van een van de partijen toe te kennen. Een dergelijke keuze – en daarmee het overdragen van de objecten aan de betreffende partij – zou vrijwel zeker leiden tot een claim van de andere partij, een voor het Allard Pierson Museum groot risico.

De tentoonstelling loopt nog tot 31 augustus. Normaal zouden de kunstvoorwerpen daarna teruggestuurd worden maar nu blijft het goud dus in Nederland. Mogelijk totdat een rechter zich heeft uitgesproken over de kwestie. Het Allard Pierson Museum wil tot die tijd geen commentaar geven.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×