Dark
Light

Alle Nederlandse films en tv-series online

1 minuut leestijd

Ximon
Donderdag is de filmsite ximon.nl gelanceerd. Het is de bedoeling dat op deze site over enige tijd alle Nederlandse films en televisie-series waarvan nog een print bestaat te bekijken zijn.

Wie via de site een film of serie wil bekijken, moet daarvoor wel geld betalen. Het bekijken van oudere films en series gaan bijna een euro kosten. De prijs van nieuwe films ligt op 4,95 euro. Na betaling kunnen bezoekers de film of aflevering van een serie achtenveertig uur lang bekijken.

Via de donderdag gelanceerde site zijn momenteel al vijfhonderd films en series te bekijken. De collectie omvat historische werken die terug gaan tot begin vorige eeuw, van Majoor Frans (1916) en Dorp aan de Rivier (1958) tot hedendaagse succesfilms als Zwartboek (2006) en Kan Door Huid Heen (2009).

De site is een initiatief van EYE Film Instituut Nederland, het Nederlands Instituut voor Beeld en
Geluid en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten. Het initiatief komt voort uit het nationale digitaliseringproject Beelden voor de Toekomst. Het is de bedoeling dat over vijf jaar het overgrote deel van alle Nederlandse film-, televisiedrama- en documentaireproducties via de site te bekijken is. In de toekomst wordt de dienst mogelijk ook toegankelijk via mobiele platformen en televisie.

×