Allereerste Sprinter verhuist naar Spoorwegmuseum

1 minuut leestijd
Sprinter in Hoek van Holland, 1990
Sprinter in Hoek van Holland, 1990 (CC BY-SA 2.0 - Phil Richards - wiki)

De NS heeft na zesenveertig jaar afscheid genomen van de eerste Sprinter die in Nederland heeft gereden. De trein is inmiddels verouderd en vervangen door een nieuwe Sprinter. Afgelopen week werd de oorspronkelijke Sprinter voor het laatst ingezet, op de lijn Zwolle – Utrecht.

De trein kwam in de volksmond bekend te staan als ‘Sprinter’ maar heette officieel SGM (het Stadsgewestelijk Materieel). In totaal heeft de NS negentig SGM-treinstellen gehad, gebouwd door treinenbouwer Talbot. Reizigers kwamen de treinen de afgelopen jaren al steeds minder tegen. De afgelopen maanden reden er nog vijfentwintig treinstellen van dit type rond, onder andere tussen Den Haag en Dordrecht en tussen Utrecht en Baarn. De nieuwe Sprinters hebben, anders dan hun voorganger, een gelijkvloerse instap, airconditioning en een toilet.

Interieur van een Sprinter die rond Den Haag werd ingezet, 1975
Interieur van een Sprinter die rond Den Haag werd ingezet, 1975 (CC0 – Rob Mieremet / Anefo)

Inzet

De allereerste SGM kwam in 1975 uit de fabriek. Het nieuwe treintype viel destijds onder meer op vanwege meer en bredere deuren en meer motoren dan het oudere materieel. Vanaf 1977 reed de Sprinter op de Zoetermeer Stadslijn. Die metroachtige verbinding naar en door Zoetermeer vroeg om treinen die snel konden optrekken en afremmen en maar kort op de stations hoefden te stoppen. Later kocht de NS tientallen extra SGM-treinstellen, die onder meer werden ingezet in de omgeving van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

In 2000 reeg de Sprinter een metamorfose. De kleur geel van de treinstellen werd aangepast naar een combinatie van wit, blauw en geel. Daarnaast werd het interieur vernieuwd. Tegelijkertijd werd de bijnaam Sprinter door de NS voortaan gebruikt als standaard voor het regionale treinverkeer van NS. Voortaan sprak men niet meer van stoptreinen maar van Sprinters.

Hergebruik

Eind 2018 deed de Sprinter Nieuwe Generatie zijn intrede op het spoor. Vanaf dat moment begon de NS de ‘SGM-vloot’ trapsgewijs te verkleinen. Een laatste SGM gaat naar het Spoorwegmuseum. De andere treinstellen krijgen zoveel mogelijk een tweede leven door middel van hergebruik en recyclen. Zo zijn verschillende onderdelen hergebruikt in andere treintypes en zijn er achthonderd treinramen gedemonteerd voor de bouw van een fietsenstalling nabij station Eindhoven.

Video over geschiedenis en afscheid van de Sprinter (2019)

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×