Als iemand onbesuisd optreedt, ruzie maakt of de boel op stelten zet, zegt men ook wel eens dat de persoon in kwestie ‘amok maakt’. Waar komt het gezegde ‘amok maken’ eigenlijk vandaan?
Het begrip is via het Indonesisch/Maleisisch, waar men het woord amuk gebruikt, in onze taal beland. De betekenis verschilt wel enigszins. Met amuk worden in Indonesië en Maleisië namelijk heftige aanvallen aangeduid, waarbij de aanvaller het doel heeft zijn slachtoffer(s) om het leven te brengen. In de Winkler Prins van 1870 werd het begrip als volgt omschreven:
“Amok-maken noemt men de handelwijze van den inboorling onzer Oost-Indische bezittingen, wanneer hij door waanzinnige woede aangegrepen, alle personen, die hij bereiken kan, zoekt te dooden. De oorzaak van het amok maken is veelal in wraakzucht wegens wezenlijke of gewaande krenkingen en beleedigingen en ook wel in het misbruik van opium gelegen.”
Opstootje
Het ‘amok maken’ zoals wij dat tegenwoordig kennen, kan ook gebruikt worden als aanduiding voor personen die zich blind van woede op voorbijgangers storten met als doel zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Vaker gebruikt men de uitdrukking hier echter voor de net wat minder ernstige feiten, waarbij niet per se bloed vloeit, bijvoorbeeld wanneer baldadige jongeren een opstootje veroorzaken. In het Van Dale-woordenboek wordt amok als volgt omschreven:
amok (het; o)
amok maken problemen, ruzie veroorzaken
Ook interessant: Top 50 – Nederlandse woorden uit het Maleis & Indonesisch
…of: Bakkeleien – Kleine vechtbootjes uit Maleisië
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis
Bronnen ▼
-https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/amok#.XN6XbI6TK-s
-https://www.ensie.nl/betekenis/amok-maken