Bij Christie’s in Amsterdam is dinsdag een zogenaamde ‘bloedband’ uit 1595 geveild. Het bijzondere historiestuk bracht 39.400 euro op, vijf keer meer dan verwacht.
Bloedbanden, rood-zwart fluwelen linten met zilveren Andreaskruizen en het wapen van Amsterdam, werden tussen 1550 en 1800 in de hoofdstad gebruikt. De bloedbanden waren een symbool van macht om te kunnen beslissen over leven en dood. Als burgemeester, schout of schepenen besloten tot het ‘doen van halsrecht’,
droegen zij het ornament over de linkerschouder.
Dit is bijvoorbeeld te zien op een portret van stadsbestuurder Cornelis Backer (1633-1681), geschilderd door Jan van Mieris (1660-1690).
De dinsdag bij Christie’s geveilde bloedband is één van de tien overgebleven exemplaren. De koper gaat volgens het veilinghuis proberen het stuk voor ons land te behouden.
Behalve de bloedband werd er bij Christie’s nog een interessant historiestuk geveild: een zeventiende-eeuwse zogenaamde ‘Lollepot’.
Een lollepot is een klein rieten mandje dat, gevuld met hete kolen, door marktvrouwen onder de rok werd gestoken om warm te blijven. Het woord ‘lollepot’ had, dankzij locatie en functie, meerdere bijbetekenissen en werd in de volksmond gebruikt als synoniem voor lesbienne; zoals tegenwoordig de verkorte versie ‘pot’. De Lollepot leverde dinsdag 750 euro op.