Antieke tempel ‘aan elkaar genaaid’

1 minuut leestijd

Kailasanatha tempel
Een 1250-jaar oude Indiase tempel is met een nieuwe techniek gered van instorting. De tempel is als het ware aan elkaar genaaid, zo meldt de BBC.

De Kailasanatha tempel in Tamil Nadu in het zuiden van India is ruim 24 meter hoog en stond op het punt om te vallen vanwege talloze scheuren in het bouwwerk. Restauratie van de tempel zou heel veel werk zijn en bovendien meer schade aan kunnen richten aan het monument.

Onderzoekers riepen daarom



de hulp in van het Indian Institute of Technology (IIT). Die hebben nu een methode ontdekt waarbij het monument met aan elkaar genaaid graniet kan worden gerestaureerd. Bij de methode wordt er een staaf aan één kant van de scheur bevestigd en nog een andere aan de andere kant. Op dezelfde wijze als bij kleding worden de stukken vervolgens als het ware aan elkaar genaaid. De constructie kan genoeg gewicht aan, waardoor de kans dat de tempel wordt beschadigd aanzienlijk kleiner is dan met gewoon graniet. Het materiaal bevat bovendien veel chroom, waardoor het minstens vijfhonderd jaar goed blijft. Ook is de nieuwe methode relatief goedkoop.

Volgens een medewerker van het IIT is het een belangrijke uitvinding op het gebied van restauratie. Helemaal in India, waar maar vijf procent van de historische monumenten wordt gesubsidieerd.

Kailasanatha tempel

De Kailasanatha tempel in Kanchipuram is een belangrijke Indiase Hindoeïstische tempel die is gewijd aan de god Shiva. Hij staat bekend om de vele muurschilderingen. De stad Kanchipuram is onder toeristen en bedevaartgangers erg populair, omdat er zoveel tempels staan. De bijnaam van het dorp is dan ook ‘de stad van duizend tempels’. Kanchipuram, ook wel de ‘gouden stad’ genoemd, is één van de zeven heilige steden van India.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×