Op een akker in de omgeving van Assen hebben archeologen 450 stenen werktuigen gevonden die vermoedelijk door neanderthalers zijn gebruikt om dieren mee te villen. Het zou gaan om een soort ‘slagerij uit de ijstijd’, meldt de Volkskrant.
Op de vindplaats is zo’n acht jaar lang onderzoek gedaan en in totaal zijn dus 450 stenen werktuigen van zo’n 50.000 jaar oud blootgelegd. De onderzoekers publiceren binnenkort over hun bevindingen in het wetenschappelijke blad Quaternary International.
In 2007 werden op de akker de eerste vuurstenen artefacten aangetroffen. Er zijn opmerkelijk veel vuistbijlen en fragmenten van vuistbijlen gevonden, enkele tientallen.
Uit de sporen op de gevonden werktuigen leiden de onderzoekers af dat er kadavers van dieren werden bewerkt. Bij sommige vuistbijlen is bijvoorbeeld de punt afgebroken, vermoedelijk door het wrikken in de gewrichten van de dieren. Andere vuistbijlen zijn volgens de onderzoekers scherp geworden tijdens de werkzaamheden in de ‘slagerij’.
Het kamp bevond zich op de noordgrens van het leefgebied van de Europese neanderthaler. Welke dieren er in de ‘slagerij uit de ijstijd’ werden geslacht is niet helemaal duidelijk, maar archeoloog Marcel Niekus uit Groningen vermoedt dat het onder meer om mammoeten, wolharige neushoorns en rendieren gaat.
Een vaste verblijfplaats was het kamp niet, maar er zouden wel geregeld neanderthalers langs zijn gekomen. Er zouden niet alleen dieren zijn geslacht maar ook nieuwe werktuigen zijn gefabriceerd. Lees meer bij de Volkskrant.
Ook interessant: Waar begint de Nederlandse geschiedenis?
Boek: Onze vroegste voorouders