Het Archief van de Amsterdamse Notarissen wordt voorgedragen voor een plaats op het Memory of the World-register van Unesco. Dat meldt het Stadsarchief Amsterdam deze week, dat spreekt van een “historische goudmijn”.
Het archief bevat volgens de instelling een grote hoeveelheid onontgonnen gegevens over de Amsterdamse en mondiale geschiedenis van 1578 tot 1915. Deze is van grote waarde voor internationaal wetenschappelijk- en familie-onderzoek.
In het Memory of the World register van Unesco wordt documentair erfgoed van uitzonderlijke betekenis voor de wereld opgenomen. Eenmaal per twee jaar kunnen nominaties worden ingediend. Wat het Stadsarchief betreft verdient het Archief van de Amsterdamse Notarissen een plek op de lijst.
Beroemde personen
Het archief omvat alle Amsterdamse notariële akten opgemaakt tussen 1578 en 1915. Het bevat gegevens van miljoenen Amsterdammers en buitenlanders van Nederlandse oorsprong. Van de gewone man en van beroemde personen zoals Rembrandt van Rijn en Peter Stuyvesant. Daarvan is nu slechts 7 procent op akteniveau toegankelijk. Een groot deel omvat de periode van de Gouden Eeuw.
“Miljoenen overeenkomsten, verklaringen en testamenten van kooplieden en scheepseigenaren vertellen het verhaal van de ontwikkeling van Amsterdam tot wereldhandelsmacht.”
Stadsarchief Amsterdam start in 2016 een omvangrijk project om alle notariële akten toegankelijk te maken. Bladzijde voor bladzijde worden de dikke en eeuwenoude banden gescand. Totaal 4,5 miljoen aktes, na scanning ruim 60 Terrabite aan data. Zodra het scannen is gestart gaan wereldwijd vrijwilligers aan de slag om persoonsnamen en andere gegevens uit de akten te indexeren.
De Unesco-nominatie wordt ondersteund door verschillende prominenten waaronder historicus Russell Shorto – die een boek schreef over de geschiedenis van Amsterdam – en de professoren José van Dijck en Leon Verstappen.
Boek: Amsterdam. Geschiedenis van de meest vrijzinnige stad ter wereld