Dark
Light

Astroloog hielp Britten in de strijd tegen Hitler

Auteur:
1 minuut leestijd
Sterren - astrologie (CC0 - Pixabay - Pexels)
Sterren - astrologie (CC0 - Pixabay - Pexels)

De Britse geheime dienst MI5 riep tijdens de Tweede Wereldoorlog de hulp van een astroloog in in de strijd tegen Hitler. Dat blijkt uit een vandaag openbaar gemaakt document van het Brits Nationaal archief.

De astroloog die de Britse geheime dienst hielp was De Wohl. Hij kwam in 1935 naar Engeland en vertelde de Britten dat Adolf Hitler zelf geen enkel militair besluit nam zonder eerst de Zwitserse astroloog Karl Ernest Krafft te raadplegen.

De Wohl zei verder dat hij de voorspellingen van Krafft zou kunnen achterhalen. Tussen 1940 en 1943 voorzag de Duitse astroloog de MI5 hierna van horoscopen die de militaire strategieën van Hitler zouden voorspellen.

‘Schurk’

De Britten stuurden de astroloog in 1941 naar de Verenigde Staten. De Wohl moest de Amerikanen daar overtuigen van Hitlers zwakke punten zodat ze zich zouden aansluiten bij de alliantie tegen nazi-Duitsland.

Niet iedereen bij de MI5 was gecharmeerd van de astroloog. In sommige rapporten werd hij uitgemaakt voor charlatan en schurk. Na de oorlog bleek dat Hitler nooit interesse had gehad in astrologie.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×