De uitdrukking “een augiasstal uitmesten” vindt zijn herkomst in de Griekse mythologie en betekent dat iemand een buitengewoon vuil klusje moet opknappen. Ook de uitdrukking “dat lijkt hier wel een augiasstal” wordt wel eens gebruikt, om aan te geven dat het op een bepaalde plek een enorme bende is.
De held en halfgod Herakles (Hercules) voerde in opdracht van koning Eurystheus twaalf werken uit. De koning maakte de opdrachten zo moeilijk mogelijk, in de hoop dat Herakles tijdens een van de werken om het leven zou komen. De vijfde opdracht die de held krijg is vrij vernederend: hij moet de stal van Augias, een koning in Elis, schoonmaken.
Alpheos en Peneos
Deze koning heeft ongeveer drieduizend runderen die jarenlang binnen een omheining hebben gestaan. Uitgemest is er al dertig jaar niet, dus het is er een vreselijke bende. De mest is enorm opgehoogd en Herakles heeft maar een dag tijd gekregen om de stal uit te mesten. Koning Augias is verbaasd als hij hoort dat de held het werk in zo’n korte tijd wil doen en belooft hem een tiende van zijn veestapel als loon als hij zijn taak volbrengt.
De held is echter niet van plan zelf mest te gaan scheppen. Hij maakt aan een kant van de omheining een opening. Vervolgens leidt hij de nabijgelegen rivieren Alpheos en Peneos om waardoor het water hard door de stal stroomt en alle mest en rotzooi meeneemt. De augiasstal wordt zo in één keer uitgemest.
Boek: De grote mythologie encyclopedie
Bronnen ▼
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0124.php
-Griekse mythen en sagen – Gustav Schwab