Wilhelm Brasse, de man die als gevangene in Auschwitz duizenden foto’s maakte, is dinsdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat melden Poolse media op basis van een bericht van het Auschwitz-museum.
De Pool werkte voor de oorlog al als fotograaf en hij sprak de Duitse taal. Nadat zijn land door de Duitsers was bezet moest hij gaan werken bij de zogenaamde identificatiedienst in Auschwitz. In opdracht van de Duitsers maakte hij ongeveer vijftigduizend foto’s in het kamp. Hij maakte onder meer veel portretfoto’s van gevangenen die per trein in het kamp arriveerden. Daarnaast werd hij gedwongen medische experimenten van de beruchte nazi-arts Josef Mengele bij te wonen. Ook hier moest hij foto’s maken.
Het merendeel van zijn foto’s werd na de oorlog vernietigd. Een deel van de overgebleven foto’s worden tentoongesteld in het Auschwitz-museum en in het Israëlische herinneringscentrum Yad Vashem.
Auschwitz werd van 1940 tot de bevrijding door het Rode Leger in januari 1945 door de nazi’s gebruikt. In totaal werden er tijdens de oorlog meer dan 1,5 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd. In Auschwitz werden zeker 1,1 miljoen mensen gedood, het merendeel Joden.