In het noorden van Australië is maandag een monument onthuld ter herinnering aan het eerste contact dat Europeanen in 1606 hadden met de inheemse bevolking van het land. De onthulling vond plaats in bijzijn van Fred de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer.
In 1606 bereikte het VOC-schip de Duyfken de westkust van Kaap York in het noorden van Queensland, een staat in het noordoosten van Australië. Schipper Willem Janszoon was de eerste Europeaan die voet aan wal zette.
Janszoon bracht zo’n driehonderd kilometer van het continent in kaart en noemde het Nieu Zelandt. Die naam was echter niet blijvend. Enkele decennia later werd de naam door een andere ontdekkingsreiziger, Abel Tasman, gegeven aan het nabijgelegen Nieuw-Zeeland.
Willem Janszoon vond Australië overigens niet erg interessant. De kust achtte hij ongeschikt en de lokale bevolking vond hij te agressief.
Het idee om een zogenaamd First Contact Memorial op te richten ontstond in 2006. Een Nederlandse delegatie bezocht Australië toen om de speciale band die 400 jaar tussen Nederland en Australië bestond, te gedenken. Nederland heeft meebetaald aan het monument. Voor Nederland is het interessant dat er een monument is omdat veel Australische kinderen op school leren dat de Brit James Cook het land in 1770 ontdekte.
Dirk Hartog
Tien jaar na Willem Janszoon – en heel lang voor James Cook – deed een andere Nederlandse ontdekkingsreiziger als eerste Europeaan de westkust van Australië aan. Dit was Dirk Hartog. Met zijn schip de Eendracht was hij vanuit Amsterdam gekomen. Het reisdoel was Java maar de mannen stuitten onverwachts op de onbekende westkust van Australië.
Schipper Dirk Hartog ging aan land en liet er een tinnen bord achter waarin melding werd gemaakt van de ontdekking. Dit bord bevindt zich momenteel in de collectie van het Rijksmuseum.
Lees ook: Dirk Hartog (ca. 1580-1621) – En de Dirk Hartogschotel
Zie ook: Lijst van ontdekkingsreizigers