/

Australië geeft Shiva-beelden terug aan India

Shiva Nataraja (Twitter)
Shiva Nataraja (Twitter)

Shiva Nataraja (Twitter)
Shiva Nataraja (Twitter)
De Australische premier Tony Abbott heeft vrijdag twee beelden van bijna duizend jaar oud aan India teruggegeven. De beelden van de hindoegod Shiva werden ooit gestolen uit een tempel in de Indiase deelstaat Tamil Nadu en vervolgens het land uit gesmokkeld.


Australische musea kochten de beelden van de kunsthandelaar Subhash Kapoor, die twee jaar geleden werd opgepakt. Hij bleek duizenden Indiase kunstwerken het Aziatische land uit te hebben gesmokkeld.

De afgelopen tijd waren de beelden te zien in de National Gallery of Australia. Het gaat om een negenhonderd jaar oud bronzen beeld van Shiva Nataraja (dansende Shiva) en een even oud stenen beeld van Ardhanariswara (Shiva als half man en half vrouw).

The National Gallery in Australië betaalde zes jaar geleden zo’n 3,8 miljoen euro voor het eerstgenoemde beeld.

Tony Abbott overhandigde de twee beelden vrijdag aan zijn ambtsgenoot Narendra Modi.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: