De Batavieren die rond het begin van onze jaartelling in Nederland woonden, waren een stuk ‘Romeinser’ dan tot nu toe werd gedacht. Dat stelt NWO-wetenschapper Stijn Heeren die deze maand promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Heeren, als wetenschapper verbonden aan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), onderzocht vondsten en sporen van nederzettingen en grafvelden in de buurt van het huidige Tiel. Volgens de onderzoeker namen de Bataven verschillende Romeinse gebruiken over.
De Batavieren waren vermoedelijk een West-Germaanse stam die zich na een conflict had afgesplitst van de Chatten. In 69 na Christus kwamen de Bataven in opstand tegen de Romeinen. Verschillende Romeinse forten langs de Rijn werden aangevallen. De Bataven werden bijgestaan door Friezen, Kaninefaten en verschillende Germaanse en Gallische stammen. In 70 na Christus werden de Bataven echter verslagen.
Vanwege deze Bataafsche Opstand worden de Batavieren vaak gezien als dappere lieden die in verzet kwamen tegen een wrede onderdrukker en niets van de Romeinen moesten hebben.
Make-up en olie
Volgens Stijn Heeren namen de Bataven echter verschillende Romeinse gebruiken over. De archeoloog stelt dat de Bataven al na enkele decennia van overheersing Romeinse ingrediënten gingen gebruiken bij het koken. Daarnaast zouden de boeren make-up en olie gebruikt hebben, zoals de Romeinen dat deden in hun badhuizen. De boerderijen van de Batavieren werden volgens Heeren gebouwd naar Romeins voorbeeld.
De aanwezigheid van Romeinse legerkampen, zou de aanpassing van de Bataven voor een groot deel hebben bepaald. Deze legerkampen werden een belangrijke bron van inkomsten voor de Bataven. Boeren leverden voedsel aan de Romeinen en kregen zo de beschikking over Romeinse gebruiksvoorwerpen. Bekend is dat veel jonge mannen dienst namen in het Romeinse leger. Historici hebben eens berekend dat per Bataafs gezin gemiddeld één tot twee kinderen in het Romeinse leger dienden. Deze Bataven, zo stelt Heeren, namen aan het einde van hun diensttijd veel Romeinse voorwerpen mee naar huis.
Lees ook: Julius Civilis en de Bataafse Opstand (70 na Chr.)
Boek: Een Bataafse Gemeenschap In De Wereld Van Het Romeinse Rijk
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk