Belgen in Amersfoort tijdens de Eerste Wereldoorlog

1 minuut leestijd
Vrouwenkamp Albertsdorp (Flehite)
Vrouwenkamp Albertsdorp (Flehite)

Belgen in Amersfoort (Flehite)
Belgen in Amersfoort (Flehite)
Tot begin volgend jaar is bij Museum Flehite een tentoonstelling te zien over de Belgen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Amersfoort werden opgevangen.

Het neutrale Nederland was tijdens de Eerste Wereldoorlog een toevluchtsoord voor ruim één miljoen Belgen. Na de Duitse inval in België werd Nederland overspoeld door militairen en hun gezinnen. Daarvan kwamen er zo’n 19.000 naar Amersfoort. Een enorm aantal vergeleken met de 25.000 inwoners van de stad.

Vrouwenkamp Albertsdorp (Flehite)
Vrouwenkamp Albertsdorp (Flehite)
Volgens het Amersfoortse Museum Flehite werden de Belgen in de keistad met open armen ontvangen ;

“Natuurlijk leverde de opvang van zo’n enorm aantal Belgen veel praktische problemen op . Er werd nogal een aanslag gedaan op de goede bedoelingen van de Nederlanders, doordat levensmiddelen, banen en woningen gedeeld moesten worden. Uit nieuw onderzoek van Jeanette Pors blijkt echter dat men er samen toch goed uit kwam.”

Dat alles redelijk goed verliep kwam volgens het museum onder meer door de bouw van een groot barakkenkamp in Soesterberg. Dit Kamp Zeist was het grootste kamp van Nederland en bood ruimte voor de helft van de Belgische soldaten. Voor de burgers werden daarnaast drie dorpen van houten huisjes gebouwd: Albertsdorp, Elisabethdorp en Nieuwdorp.

De tentoonstelling Belgen op de vlucht geeft een indruk van het leven van de Belgen in en om Amersfoort.

“Nagebouwde barakken illustreren het sobere leven, werk, knutselen en opleidingen, discipline, verveling, ziekte, rammelende magen en kou. De mooiste tekeningen en schilderijen van de kampen zijn door de Belgen zelf gemaakt, zoals Rik Wouters, Gustave Desmet en Frans Hoste.”

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 4 januari 2015.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×