Beroemde Oranjezaal te bekijken via Google Street View

1 minuut leestijd
Oranjezaal op Google Street View
Oranjezaal op Google Street View

De beroemde Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch is sinds deze week via Google Street View te bezoeken. Dit is bijzonder aangezien de ‘gouden zaal’ normaal gesproken niet toegankelijk is voor het publiek. Via Google kan het publiek er nu dus toch een kijkje nemen.

Foto genomen in de Oranjezaal (Google Street View)
Foto genomen in de Oranjezaal (Google Street View)
De Oranjezaal uit Huis Ten Bosch wordt vaak één van de hoogtepunten van de Gouden Eeuw genoemd. Halverwege de zeventiende eeuw werd in opdracht van stadhouder prins Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms het zomerverblijf Huis ten Bosch gebouwd. Nog voordat het woonpaleis klaar was, stierf de prins. Amalia besloot de centrale hal van het gebouw daarop te decoreren als eerbetoon aan haar net overleden echtgenoot.

Aan de totstandkoming van de zaal werkten onder meer belangrijke kunstenaars als Caesar van Everdingen, Salomon de Bray, Jan Lievens, Jacob Jordaens en Gerard van Honthorst mee.

Replica

Vorig jaar was in het kader van een tentoonstelling over de Gouden Eeuw in de Grote Kerk in Den Haag nog een replica van de zaal te zien. Deze trok veel bezoekers.

Er zijn meer Haagse monumenten via Google Street View te bekijken, waaronder het Torentje, de Trêveszaal en de Tweede Kamer.

Paleis Huis ten Bosch was van 1981 tot februari 2014 het woonverblijf van prinses Beatrix.

Boek over de Oranjezaal: Een zaal uit louter liefde

Replica Oranjezaal – The Making Off

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×