Dark
Light

Beschermde status voor gemeentehuis Koekelare

1 minuut leestijd

Foto: Ruimte en Erfgoed
Het oude gemeentehuis in Koekelare heeft van Geert Bourgeois, de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, de status van voorlopige bescherming gekregen.

Het is de bedoeling dat het oude gemeentehuis aan het Sint-Maartensplein binnen een jaar de status van definitieve bescherming krijgt. De zogenaamde ‘nieuwe brouwerswoning’ werd rond 1900 gebouwd naar een ontwerp van architect Charles Dewulf uit Bruggge. Sinds 1974 is het pand in gebruik als gemeentehuis. Twee jaar geleden werd begonnen met de bouw van een nieuwe vleugel van het gemeentehuis.

Minister Bourgeois over het oude gemeentehuis:

De nieuwe brouwerswoning vormt een belangrijk gegeven voor de dorpsgeschiedenis. Het ruime herenhuis isgetuige van het economisch succes van de brouwerij en vormt een visueel en historisch geheel met de reeds beschermde ‘oude brouwerswoning’ en de brouwerij Christiaen even verderop. De herbestemming als gemeentehuis zorgt ervoor dat dit waardevolle gebouw gaaf bewaard bleef.

Kenners noemen het pand een “eclectische bel-etagewoning met cottage-elementen”. Kenmerkend voor het gebouw zijn onder meer de dakstructuur met imitatievakwerk en de rijkelijk versierde zij- en achtergevels. Omdat het pand in gebruik is als gemeentehuis verkeert het in een goede bouwfysische staat.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×