Bijltjesdag in Helvoirt (1919)

Dorpswoning in Helvoirt - Foto: CC / Peter van der Wielen
Dorpswoning in Helvoirt – Foto: CC / Peter van der Wielen
Het grote online aanbod aan regionale en landelijke krantenarchieven, biedt ruime mogelijkheden om bijzondere historische verhalen op het spoor te komen. Een aardig voorbeeld is een bericht over een Bijltjesdag in Helvoirt, georganiseerd in oktober 1919 vanwege een buitenechtelijk avontuur. Het verhaal is een mooi voorbeeld van dorpsbinding gericht tegen ‘indringers’ van buitenaf.

Het Zalt-Bommelsch Nieuws- en Advertentieblad van 10 oktober 1919, pagina 2, bericht het volgende:

“Men schrijft uit Helvoirt over een Amsterdammer, een zekere de B., die tijdens de mobilisatie [van 1914-1918] te Helvoirt is ingekwartierd geweest en er nu als kostganger verblijf hield. Er waren zekere betrekkingen ontstaan met de kostvrouw, met het gevolg dat haar man j.l. Maandag met zijn boeltje op straat werd gezet. Toen nam de buurt het voor hem op. Eenige jongelui uit de buurt, met medewerking van nog een 25-tal kameraden zouden het zaakje wel opknappen. Dinsdagavond om 7 uur kwam men bijeen bij het huis waar de B. woonde. De B. had lont geroken en was door een kelderraampje ontvlucht, maar na korten tijd had men hem ‘krijgsgevangen’ gemaakt. Onder hevig verzet en kabaal werd de B. een lang stevig touw om het middel gebonden, en zoo werd hij, omringd door een groote menigte nieuwsgierigen, onder zingen en jouwen het dorp rondgeleid!

Onderweg moest ook de B. zijn geoefendheid als militair toonen door op commando van den aanvoerder flink te exerceren en nu en dan een dansje te maken. Als hij weigerde werd hij ertoe gedwongen. Omstreeks 10 uur bij het huis teruggekeerd zijnde werd hem gelast nog een afscheidslied te zingen, waarna hij een eind in de richting Tilburg werd getransporteerd na de belofte te hebben afgelegd nooit meer in Helvoirt te zullen terugkomen!”

Bron: Streekarchief Bommelerwaard

~ Enne Koops

Bekijk meer over:

Opinie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: