Dark
Light

Bijzondere kunstwerken naar Artis

Auteur:
1 minuut leestijd
Artis, door Peter Vos
Artis, door Peter Vos

Zowel de kunst- als de natuurhistorische-collectie van Artis is recentelijk uitgebreid met werken van de hand van Peter Vos, Gijs Scholten en Henri Verstijnen. Deze werken zijn geschonken aan Artis door onder andere Gijs Scholten en de erven van Henri Verstijnen.

Parelhoenders in den hof, door Henri Verstijnen
Parelhoenders in den hof, door Henri Verstijnen
Henri Verstijnen (1882-1940) stond bekend als een echte dierentekenaar. Net als veel andere kunstenaars vond hij zijn inspiratie in Artis. Dit leidde tot mooie onderwaterwerelden en vogeltaferelen. Sinds kort behoren 155 van die werken tot de Artis-collectie. De werken zijn geschonken door C. Leopold, de kleindochter van de kunstenaar. Verstijnen schilderde graag vogels. Zijn werk ‘Parelhoenders in den hof’ is één van zijn bekendste werken.

Peter Vos was gefascineerd door fantasievolle wezens. Voor zijn werk ‘Artis’ tekende Vos twee bezoekers in Artis, die met hun rug naar een verblijf staan. Hierdoor zien ze niet wat voor een wonderlijke dieren er achter hen in het verblijf leven, namelijk twee griffioenen ofwel een wezen met een adelaarskop en – vleugels en een leeuwenlijf.

Opgezette vogels

Naast de kunstschenkingen heeft Artis ook opgezette vogels aan haar collectie mogen toevoegen. De 85-jarige Gijs Scholten schonk begin dit jaar aan Artis zijn levenswerk, een collectie opgezette vogels. Bijzonder is dat die niet statisch, maar in actie zijn opgezet. Soms zijn er ook kleine diorama’s van gemaakt, zodat ook de leefomgeving van de dieren duidelijk wordt.

×