Dark
Light

Biografie jeugdige Mahatma Gandhi

Auteur:
2 minuten leestijd
Gandhi, de jonge jaren – Ramachandra Guha
Gandhi, de jonge jaren – Ramachandra Guha

Gandhi in Zuid-Afrika,  1895
Gandhi in Zuid-Afrika, 1895
Mohandas ‘Mahatma’ Gandhi is een van de opmerkelijkste personen uit de twintigste eeuw. De beroemde vrijheidsstrijder uit India heeft nog steeds een mondiale betekenis gezien de enorme hoeveelheid boeken die van de persen rollen waarin hij centraal staat. Een van deze boeken is Gandhi. De biografie (uitgeverij Nieuw Amsterdam) van econoom en sociaal wetenschapper Ramachandra Guha, die een uitvoerige maar goed leesbare beschrijving geeft van de jeugd van Gandhi.

Guha behandelt onder meer Gandhi’s jeugd in een conservatief milieu in India, zijn studiejaren in Engeland, zijn gezinsleven en zijn avonturen in Zuid-Afrika, waar hij er als onbekende jonge advocaat in slaagde om een internationaal icoon te worden. Gandhi groeide daarna uit tot leider van een grote verzetsbeweging in India die zich keerde tegen de onderdrukking van Engeland. Uiteindelijk leidde dit tot de onafhankelijkheid van India in 1947.

Zuid-Afrika

Interessant is het hoofdstuk over Indiërs in Zuid-Afrika. Net als de negers werden de Indiërs gezien als minderwaardig, als bloedzuigers die alleen voor het geld naar Afrika waren gekomen. In de tijd dat Gandhi in Zuid-Afrika verbleef, begin twintigste eeuw, voerde Zuid-Afrika enkele wetten door die gekeerd waren tegen de immigratie van Aziaten, maar ook tegen Aziaten in het algemeen. Zo verloren Indiërs in Afrika hun stemrecht.

Gandhi nam het – met name door te publiceren – in deze rassenstrijd op voor zijn Indische landgenoten, van wie er duizenden in Afrika woonden. Hier, in Afrika, ontwikkelde Gandhi ook zijn ideeën over geweldloos verzet tegen onderdrukking, waarover hij in september 1906 in Johannesburg op een bijeenkomst sprak.

Gevangenis

In 1915 keerde Gandhi terug naar India, waarna hij steeds meer politiek betrokken raakte. Hij kreeg met name bekendheid als leider van massale protesten tegen de Britse onderdrukking (maar protesteerde ook tegen geweld van Indiërs), en werd in 1921 voorzitter van de Congrespartij. Deze partij streefde onder meer naar onafhankelijkheid via de vreedzame weg en naar een boycot van buitenlandse, en dan met name Britse, producten.

Gandhi, de jonge jaren – Ramachandra Guha
Gandhi, de jonge jaren – Ramachandra Guha
Tijdens een demonstratie in februari 1922, die tegen de zin van Gandhi uitliep op geweld, werd hijzelf opgepakt en – hoe ironisch – aangeklaagd voor betrokkenheid bij gewelddadige activiteiten jegens de Britse autoriteiten. Aanvankelijk zou hij zes jaar het gevang in moeten, maar na twee jaar lieten de Britten Gandhi vervroegd vrij.

Hoe deze mooie biografie over Gandhi verder afloopt, na zijn gevangenisstraf, kunt u het beste zelf lezen.

Bekijk dit boek bij:

Bestel dit boek bij de Historiek Geschiedeniswinkel

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×