Dark
Light

Bloedcellen van ijsmummie Ötzi ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd
Ötzi de ijsmummie
Ötzi de ijsmummie

Duitse en Italiaanse wetenschappers zijn er in geslaagd rode bloedcellen te vinden rond de wonden van ijsmummie Ötzi. De bloedcellen zijn ongeveer 5300 jaar oud. Het gaat daarmee om de oudste bloedcellen die ooit zijn ontdekt.

De Duitse amateurbergbeklimmers Helmut en Erika Simon vonden de ijsmummie op 19 september 1991 bij het Ötztal, aan de Italiaanse zijde van de grens tussen Oostenrijk en Italië. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het om het lijk van een man ging die rond 3150 voor Christus overleed. In de schouder van de mummie werd een pijlpunt gevonden. Ötzi overleed vermoedelijk rond zijn veertigste levensjaar. Vlak voor zijn dood zou hij nog een stuk rendiervlees hebben gegeten. Aanvankelijk werd de mummie in de media de Similaun-man genoemd, later werd hij vernoemd naar het dal waar hij gevonden was.

De oudste menselijke mummie die ooit in Europa is gevonden is gewild ‘onderzoeksmateriaal’. Eerder dit jaar slaagden wetenschappers er al in het DNA van de ijsmummie ontrafelen. Dit DNA-materiaal toonde onder meer aan dat Ötzi bruine ogen en bloedgroep O had.

Nanotechnologie

Nu zijn wetenschappers er dus ook in geslaagd oude bloedcellen van Ötzi te vinden. Dat is een bijzondere vondst. Bloedcellen worden namelijk vrij snel afgebroken waardoor het lastig is deze na zo lange tijd nog terug te vinden. Met behulp van nanotechnologie, een moderne microscopische techniek, slaagden de wetenschappers er toch in de bloedcellen te vinden. De cellen werden aangetroffen op de rug van de ijsmummie.

Bij de wond troffen de onderzoeker ook het eiwit fibrine dat onder meer vrijkomt bij de genezing van wonden. Volgens de onderzoekers wijst dit er op dat Ötzi niet direct overleed nadat hij door de pijl was geraakt. De wetenschappers hebben de onderzoeksresultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the Royal Society Interface.

BBC – Preserving the body of Ötzi

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×