Dark
Light

Boeken Antony Beevor en John Keegan verwijderd uit Russische bibliotheek

Auteur:
1 minuut leestijd
Russen in Berlijn, 1945 (cc - Bundesarchiv)
Russen in Berlijn, 1945 (cc - Bundesarchiv)

In Nederland en veel andere westerse landen zijn de boeken van de Britse historici Antony Beevor en John Keegan erg populair. In Rusland zijn de autoriteiten echter niet altijd te spreken over het werk van de auteurs. In Jekaterinenburg, een regio in de Oeral, hebben de autoriteiten scholen zelfs opdracht gegeven hun boeken uit de bibliotheken te verwijderen.

Berlijn de ondergang 1945 - Antony Beevor
Berlijn de ondergang 1945 – Antony Beevor
Dat meldde The Guardian afgelopen week. Volgens de autoriteiten zijn de boeken van Keegan en Beevor niet geschikt voor de leerlingen, omdat ze stereotypen uit de nazi-tijd propageren. Ook worden de auteurs ervan beschuldigd informatie over de Tweede Wereldoorlog foutief te interpreteren.

Antony Beevor wekte enige tijd geleden de woedde van de Russische autoriteiten met zijn boek Berlijn. De ondergang 1945, dat veel expliciete informatie bevatte over Duitse vrouwen die gedurende de belegering Berlijn door Russische soldaten werden verkracht. Vanuit Rusland zelf is door verschillende historici met verontwaardiging gereageerd op het besluit van de autoriteiten.

Zo zegt Alexander Dyukov bijvoorbeeld tegenover The Guardian dat Beevor best beschouwd kan worden als een ideologisch auteur, maar dat in zijn boeken zeker geen sprake is van verheerlijking van het nazisme.

“Ik denk dat het verbieden van geschiedenisboeken een slecht idee is. Vandaag is het één boek, morgen is het een ander boek en uiteindelijk zal het moeilijk zijn om dat proces te stoppen.”

Beevor zelf zegt eigenlijk verbaasd te zijn dat het verbod zo lang op zich liet wachten.

“Wat me het meest deprimeert is dat we wederom worden geconfronteerd met een regering die zijn eigen versie van de geschiedenis probeert op te leggen.”

×