Dark
Light

Brieven en dagboeken gezocht uit de Tweede Wereldoorlog

Auteur:
1 minuut leestijd
Aankomst jodentransport op Versterplein (de heer Van Heel, collectie Nationaal Monument Kamp Vught)
Aankomst jodentransport op Versterplein (de heer Van Heel, collectie Nationaal Monument Kamp Vught)

Het Vughts Museum en Nationaal Monument Kamp Vught gaan dagboeken en brieven uit de oorlogsperiode verzamelen voor een publicatie, die moet verschijnen in oktober 2019 bij gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Vught. Zij roepen (oud-)inwoners van Vught en Cromvoirt op om correspondentie en dagboeken uit de oorlogsjaren te delen met de initiatiefnemers.

Naast materiaal uit de bevrijdingsperiode zoeken het Vughts Museum en Nationaal Monument Kamp Vught ook materiaal uit andere oorlogsjaren. Zij roepen (oud-)inwoners op om na te gaan of zij persoonlijke documenten uit de oorlogsperiode hebben, bijvoorbeeld uit een nalatenschap of een collectie (familie-)documenten. Ook foto’s zijn zeer welkom.

Indringend beeld

Henk Smeets, voorzitter van het Vughts Museum:

“Door de jaren heen hebben we al meerdere beschrijvingen van de oorlogsjaren door Vughtenaren verzameld. Vooral in de spannende bevrijdingsperiode gingen mensen een dagboek bijhouden. Ze geven een indringend beeld van de gebeurtenissen, waarbij de lezer het gevoel krijgt middenin de actie te zitten.”

Jeroen van den Eijnde, directeur van Nationaal Monument Kamp Vught vult aan:

“We willen de Vughtenaren van nu en belangstellenden laten invoelen hoe het was in de oorlog en bij de bevrijding. Dat kan bij uitstek met behulp van dagboeken en brieven uit die tijd.”

Mensen die over persoonlijke documenten uit de oorlogsperiode beschikken, kunnen een bericht sturen naar [email protected] of bellen naar 073-658 7060 (Jessica Gommers).

×