Dark
Light

Bureau commandant Kamp Amersfoort gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Bureau van kampcommandant Karl Peter Berg (Foto Kamp Amersfoort)
Bureau van kampcommandant Karl Peter Berg (Foto Kamp Amersfoort)

Kamp Amersfoort heeft het bureau van de beruchte kampcommandant Karl Peter Berg (1907-1949) teruggevonden. Het bureau is sinds dinsdag te zien in het bezoekerscentrum van het voormalige concentratiekamp.

Het bureau werd na de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Nadien bleef het in bezit van defensie. Verschillende legercommandanten blijken aan het bureau te hebben gewerkt. Het ging telkens met de eenheid mee, zelfs naar Duitsland.

Vrijwilligers van Kamp Amersfoort kwamen het bureau op het spoor en wisten het te verwerven voor het bezoekerscentrum. Nu staat het op de plek waar het tijdens de oorlog stond: in de ruimte die dienst deed als kantoor van de commandant.

Rond het bureau is een kleine expositie ingericht over commandant Karl Peter Berg. Hij werd na de oorlog ter dood veroordeeld en was één van de vijf Duitsers die in ons land werden gefusilleerd. De kampcommandant ontspoorde volledig tijdens zijn verblijf in Amersfoort. Eerder zwaaide hij de scepter in kamp Schoorl en daar gedroeg hij zich relatief mild. In Amersfoort gingen echter alle remmen los, concludeerde historica Eline Zuidema vorig jaar na een uitvoerig onderzoek naar de kampcommandant.

Karl Peter Berg na zijn arrestatie - Foto Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Karl Peter Berg na zijn arrestatie – Foto Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Honger en terreur

In Kamp Amersfoort werden tijdens de oorlog meer dan 35.000 Nederlanders vastgezet. In de omgeving van het kamp, dat berucht was vanwege de honger en de terreur die er heersten, werden meer dan driehonderd gevangenen, veelal verzetsmensen, gefusilleerd. De nazi’s voerden tienduizenden gevangenen door naar kampen in Duitsland, waar velen alsnog om het leven kwamen.

Lees ook: Kamp Amersfoort – Concentratiekamp
Boek: Dagboek uit Kamp Amersfoort, 1942 – Dirk Willem Folmer

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×