Carolijn Visser heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen met haar boek Selma. Aan Hitler ontsnapt. Gevangene van Mao. Dat is zondag bekendgemaakt tijdens de live-uitzending van radioprogramma OVT. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.
De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, 100 Libris-boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant. Met de prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland. De jury over het winnende boek:
“Carolijn Visser vertelt het onthutsende verhaal van een Nederlands-Joodse vrouw die tijdens de oorlog ondergedoken is geweest, en daarna door de liefde in China belandt. Dat onberispelijk vertelde verhaal schrijnt des te meer door de spanning tussen het ouderlijk huis in het welvarende Santpoort, en het steeds armoediger en drukkender China. Dit boek stijgt ver boven de familiegeschiedenis uit. Dankzij Carolijn Visser komt de beangstigende geschiedenis van de Culturele Revolutie op onze eigen stoep te staan.”
Juryrapport
Er dongen dit jaar 320 boeken mee naar de prijs. Eerder werden al een longlist en een shortlist samengesteld. Over de vier andere boeken op de shortlist zei de jury zondag:
Martin Bossenbroek, Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989
Martin Bossenbroek schreef met ‘Fout in de Koude Oorlog’ een origineel en zeer leesbaar dubbelportret van de rechtse minister Joseph Luns en zijn spiegelbeeld, de linkse filmer Joris Ivens. De lezer krijgt een levendig en vernieuwend beeld van de polarisatie tijdens de Koude Oorlog. Voor jongere lezers is dit een uitstekende introductie in een tijd die zo dichtbij en ogenschijnlijk al zo lang geleden is.
Craig Harline, Jacobs vlucht. Een familiesaga uit de Gouden Eeuw
Craig Harline onderscheidt zich doordat hij de familiegeschiedenis van Jacob Rolandus direct vanuit de oorspronkelijke bronnen heeft geschreven. En wat voor een familiegeschiedenis! De lezer beleeft de Reformatie bijna zelf mee, aan de hand van de levens van een vader en zoon predikant, terwijl de kleinzoon terugkeerde tot het katholicisme. Dankzij dit verhaal kan de eenentwintigste-eeuwer invoelen wat godsdienststrijd aan den lijve betekende.
Ewoud Kieft, Het verboden boek. Mein Kampf en de aantrekkingskracht van het nazisme
Met ‘Het verboden boek’ heeft Ewoud Kieft een waagstuk tot een uitstekend einde gebracht. Hij maakt aannemelijk dat het nazisme in brede kring aantrekkelijk werd gevonden. Kieft bespreekt de opkomst van Hitler in de jaren twintig in detail. Maar hij gaat een stap verder en zet overtuigend uiteen hoe ook hijzelf gevoelig is voor de verleiding van Mein Kampf.
‘Het verboden boek’ is zeer leesbaar, en vooral dapper en relevant voor onze tijd.
Luc Panhuysen, Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd tussen Willem III en Lodewijk XIV om Europa
Luc Panhuysen heeft iets groots verricht met zijn parallelle levensbeschrijvingen van Willem III en Lodewijk XIV. Met een breed opgezet boek, ruim voorzien van bronnen, en niet bang voor de sappige anekdote, biedt Panhuysen de lezer een panoramisch beeld aan van de strijd tussen de grootste kemphanen in zeventiende-eeuws Europa. De lezer staat paf over de afgrond die de twee hoofdrolspelers scheidt, qua opvattingen, omgeving, persoonlijkheid en cultuur. Een heerlijk meeslepend boek.