Celstraffen voor moorden bij Srebrenica

1 minuut leestijd

Begraafplaats bij Srebrenica – Foto: CC / Michael Büker
Twee Bosnisch-Servische oud-commandanten zijn door een rechtbank in Belgrado veroordeeld tot celstraffen van 35 en 30 jaar cel vanwege hun aandeel in de genocide in Srebrenica in 1995.

Het gaat om twee voormalige politiechefs: Dusko Jevic (44) en Meldenjev Djuric (52). De rechtbank acht het bewezen dat het duo zich medeplichtig heeft gemaakt aan de genocide. De twee politiechefs zouden hebben geholpen bij het gedwongen vertrek van de moslimbevolking uit Srebrenica.

Volgens de rechter wist het duo wat er met de weggevoerde moslims zou gebeuren. Ook zouden ze hun eenheden opdracht hebben gegeven mee te doen aan de moorden. Bij Kravica, een dorp bij Srebrenica, werden in juli 1995 ongeveer duizend moslims gedood.

Dusko Jevic kreeg 35 jaar cel opgelegd en de 52-jarige Meldenjev Djuric 30 jaar. Er stonden nog twee Bosnische Serviërs terecht, maar die werden vrijgesproken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties