Celstraffen voor moorden bij Srebrenica

Begraafplaats bij Srebrenica – Foto: CC / Michael Büker
Twee Bosnisch-Servische oud-commandanten zijn door een rechtbank in Belgrado veroordeeld tot celstraffen van 35 en 30 jaar cel vanwege hun aandeel in de genocide in Srebrenica in 1995.

Het gaat om twee voormalige politiechefs: Dusko Jevic (44) en Meldenjev Djuric (52). De rechtbank acht het bewezen dat het duo zich medeplichtig heeft gemaakt aan de genocide. De twee politiechefs zouden hebben geholpen bij het gedwongen vertrek van de moslimbevolking uit Srebrenica.

Volgens de rechter wist het duo wat er met de weggevoerde moslims zou gebeuren. Ook zouden ze hun eenheden opdracht hebben gegeven mee te doen aan de moorden. Bij Kravica, een dorp bij Srebrenica, werden in juli 1995 ongeveer duizend moslims gedood.

- advertentie -

Dusko Jevic kreeg 35 jaar cel opgelegd en de 52-jarige Meldenjev Djuric 30 jaar. Er stonden nog twee Bosnische Serviërs terecht, maar die werden vrijgesproken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: