Dark
Light

Centre Céramique toont Japanse prenten Yoshitoshi

1 minuut leestijd

Willekeurige prent van Yoshitoshi
Bij Centre Céramique in Maastricht zijn vanaf 17 april een serie prenten te zien van de Japanse kunstenaar Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892).

Het gaat om 23 tweeluiken die de Japannner eind negentiende eeuw maakte. Yoshitoshi liet zich hierbij inspireren door verschillende populaire legenden en verhalen. De drieluiken zijn uit hout gesneden en afkomstig uit de collectie van Jan van Reek die de verzameling aan Centre Céramique heeft geschonken.

Van Reek begon in 1999met het verzamelen van Japanse prenten en beperkte zich daarbij tot de meesters uit de negentiende en twintigste eeuw. Hij kocht vooral prenten aan die van invloed waren geweest op de westerse kunst. De huidige collectie bestaat niet alleen uit originele prenten, maar ook uit authentieke reproducties. Dit zijn reproducties die op dezelfde wijze en met dezelfde materialen zijn vervaardigd als de originelen. De originelen zelf bestaan vaak niet meer. Centre Céramique:

De prenten waren destijds een gebruiksartikel, dat men kocht voor een paar centen. Je kwam ze tegen in bijna ieder Japans huis. Soms werden prenten zo vaak herdrukt, dat de oorspronkelijke houtblokken versleten waren en de prenten opnieuw gesneden moest worden. Pas later werden ze een verzamelobject.

De 23 tweeluiken van Yoshitoshi worden geëxposeerd op de tweede etage van Centre Céramique. De tentoonstelling, getiteld Verbeeld theater op Japanse prenten – 23 tweeluiken van Yoshitoshi loopt van 17 april tot en met 10 juni 2012.

×