De Britse premier Winston Churchill had tijdens de Tweede Wereldoorlog plannen om Ierland binnen te vallen. Dat schrijft de Britse krant Sunday Times op basis van vrijgegeven archiefstukken.
Volgens de documenten stond Churchill zwaar onder druk van de Noord-Ierse premier, Lord Craigavon. Die moedigde de Engelse premier aan Ierland binnen te vallen vanwege de nazi-sympathieën die de Ierse premier Eamon de Valera zou hebben. Craigavon schreef daarom aan Churchill dat het goed zou zijn als die zijn militairen uit Wales en Schotland naar Ierland zou sturen om de Ieren ’te verdedigen’.
Hoewel Churchill het voorstel van Craigavon afwees, blijkt uit de memoires van veldmaarschalk Montgomery die later Erwin Rommel versloeg in Noord-Afrika, dat er wel degelijk plannen waren voor een inval in Ierland. “Mij werd verteld plannen te maken voor het innemen van Cork en Queenstown in Zuid-Ierland, zodat die havens gebruikt konden worden als marinebases”, schreef de veldmaarschalk onder meer.
De vrijgegeven documenten zijn opgenomen in een nieuw boek Britain, Ireland and the Second World War dat is geschreven door de Schotse historicus Ian S. Wood. Volgens hem is de aanval er niet gekomen omdat Churchill vreesde dat het Ierse bevrijdingsleger, de IRA, een guerrillaoorlog zou ontketenen.
Ierland tijdens WOII
Ierland was tijden de Tweede Wereldoorlog neutraal. Churchill bood hen aan deel uit te maken van de geallieerden, maar premier De Valera wees dat voorstel af. De Ieren hadden slechte ervaringen met hun hulp aan de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze hoopten toen dat hun hulp aan de Britten beloond zou worden met zelfbestuur. Toen dit niet gebeurde brak in 1916 de Paasopstand uit, waarbij veertien opstandelingenleiders om het leven kwamen. Na onderhandelingen tussen de strijdende partijen, waarbij de Ierse politicus Michael Collins betrokken was, werd Ierland in 1921 een vrijstaat onder het Britse gemenebest. De latere Ierse premier De Valera was het echter niet eens met dat verdrag, omdat hij niet onder de Britse troon wilde dienen en er brak opnieuw een burgeroorlog uit. Hoewel de Valera die verloor, werd Ierland in 1934 alsnog een soevereine staat.
Ondanks de slechte ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog meldden veel Ieren zich tijdens Tweede Wereldoorlog vrijwillig bij het Britse leger. Zowel de Valera als de IRA waren gedurende de oorlog anti-Brits en pro-Duits (ondanks hun neutraliteit). De Valera maakte zich weinig geliefd bij de geallieerden door de Duitse ambassadeur in Dublin te condoleren na de dood van Adolf Hitler.