Crematorium Kamp Vught gerestaureerd

1 minuut leestijd
Crematorium tijdens de restauratie
Crematorium tijdens de restauratie

Het crematorium van voormalig concentratiekamp Vught is recent gerestaureerd. Sinds donderdag is het bouwwerk weer toegankelijk voor het publiek.

Het was voor het eerst in 70 jaar dat het crematorium werd gerestaureerd. Uitgangspunt daarbij was om zo veel mogelijk intact te laten en sporen van gebruik én restauratie zichtbaar te laten. Na kleuronderzoek in het crematorium en in andere authentieke gebouwen van het voormalige kamp Vught zijn muren, deuren en ramen teruggebracht naar hun historische kleur.

De schoorsteen van het monument was dermate zwak dat deze volledig opnieuw gevoegd is en de al in de oorlog aangebrachte stalen hulpconstructie is hersteld. Ook de boom die er al jaren in groeide is verwijderd. Het dak is nagelopen, op plekken hersteld en voorzien van een bliksemafleider. Ook de scheuren in de unieke terrazzovloer zijn allemaal gerepareerd.

Het crematorium was vanwege de werkzaamheden sinds oktober vorig jaar gesloten voor publiek.

Crematorium tijdens de restauratie
Crematorium tijdens de restauratie

Oorspronkelijke staat

Het crematorium van kamp Vught is sinds 1986 in beheer bij de Stichting Nationaal Monument Kamp Vught. Het rijksmonument vormt een belangrijk onderdeel van het herinneringscentrum. Het crematorium is grotendeels nog in oorspronkelijke staat. Het overbrengen van onderdelen uit cel 115 uit de bunkergevangenis naar dit gebouw is de enige grote verandering sinds de oplevering in december 1943. De ovens maken volgens het museum op veel mensen een grote indruk.

Vooral in de eerste maanden van het bestaan van Kamp Vught was het sterftecijfer hoog. Ziekte, ondervoeding, kou, uitputting en mishandeling eisten hun tol. In de laatste weken van het bestaan van het kamp zijn op de fusilladeplaats nog honderden mannelijke gevangenen zonder vorm van proces geëxecuteerd.

Boek: Leven naast Kamp Vught

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×