Dark
Light

Daar kraait geen haan naar – Herkomst en betekenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Daar kraait geen haan naar (CC0 - Pixabay - stefaanroelofs)
Daar kraait geen haan naar (CC0 - Pixabay - stefaanroelofs)

De uitdrukking ‘daar kraait geen haan naar’ gebruiken we om aan te geven dat niemand enige aandacht zal schenken aan een bepaalde gebeurtenis. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?

Verloochening van Petrus - Jan van de Venne (Publiek Domein - wiki)
Verloochening van Petrus – Jan van de Venne (Publiek Domein – wiki)
Mensen met een beetje Bijbelkennis zullen bij de uitdrukking ‘daar kraait geen haan naar’ vermoedelijk denken aan gebeurtenis die in het evangelie van Matteüs wordt beschreven. De apostel Petrus zegt dan, nadat Jezus heeft aangekondigd dat hij door iedereen verlaten zal worden, dat hij zijn meester nooit zal afvallen. Jezus antwoordt dan:

“Voorwaar, Ik zeg u, dat gij in dezen zelfden nacht, eer de haan gekraaid zal hebben, Mij driemaal zult verloochenen.” Mattheüs 26:34 – online-bijbel.nl

Enkele uren later, als Jezus inmiddels gevangen genomen is, komt de voorspelling uit. Bang om ook opgepakt te worden beweert Petrus drie keer dat hij Jezus niet kent en helemaal niets met hem te maken heeft. Dan kraait er een haan en herinnert Petrus zich de woorden van Jezus.

“En Petrus werd indachtig het woord van Jezus, Die tot hem gezegd had: Eer de haan gekraaid zal hebben, zult gij Mij driemaal verloochenen. En naar buiten gaande, weende hij bitterlijk. Mattheüs 26:75 – online-bijbel.nl

Oud volksgeloof

Of de uitdrukking ‘daar kraait geen haan naar’ inderdaad is afgeleid van deze geschiedenis, staat niet vast. Mogelijk is er ook een verband met een oud volksgeloof waarbij een haan door te kraaien een moordenaar aanwees als er geen getuigen waren. Als er dan een misdaad in stilte was gepleegd zonder dat er getuigen waren, zei men wel eens:

“Daar zal geen haan naar kraaien.”

Ook interessant: Petrus: discipel van Jezus en christelijk apostel
Overzicht van Historische uitdrukkingen, spreekwoorden en scheldwoorden

Bronnen â–¼

-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0755.php#569
-Nederlands Bijbelgenootschap – Facebook
×