Dark
Light

Dagjesmensen moeten in Venetië straks toeslag betalen

1 minuut leestijd
Venetië
Venetië (CC0 - Pixabay - garten-gg)

Toeristen moeten in Venetië volgend jaar waarschijnlijk een toeslag van vijf euro per persoon betalen. Met deze maatregel hoopt het stadsbestuur het massatoerisme enigszins onder controle te krijgen.

Venetië is niet groter dan acht vierkante kilometer en hoewel steeds meer inwoners de stad verlaten is het er vrijwel altijd druk. Dat heeft alles te maken met de massale toestroom van toeristen. In 2019 ontving de historische stad maar liefst dertien miljoen bezoekers en de verwachting is dat het aantal bezoekers de komende jaren het niveau van vóór de corona-pandemie zal overschrijden.

Eerder dit jaar maakte werelderfgoedorganisatie Unesco bekend zich grote zorgen te maken om de toekomst van de beroemde Noord-Italiaanse stad. Door massatoerisme, nieuwbouwplannen en klimaatverandering zou “onomkeerbare” schade worden toegebracht. De organisatie verwijt de Venetiaanse stadsbestuurders al langere tijd te weinig te doen om de stad te beschermen en dreigde de toeristentrekker zelfs op de lijst van bedreigd werelderfgoed te plaatsen.

Het stadsbestuur komt nu dus met een maatregel. Of de voorgenomen toeslag voldoende is om de bezoekersstroom in te dammen zal echter moeten blijken. Het is de bedoeling dat de toeslag volgend jaar tijdens piekdagen betaald wordt door alle bezoekers ouder dan veertien jaar. Om meer grip te krijgen op het toerisme moeten toeristen hun bezoek straks ook vooraf reserveren. Toeristen die in de stad overnachten hoeven de toeslag niet te betalen.

Het stadsbestuur hoopt dat de maatregel ervoor zorgt dat bezoekers hun bezoek straks op rustigere momenten plannen, als er geen toeslag betaald hoeft te worden.

×