Dark
Light

Danton en de revolutie

1 minuut leestijd

Danton en de revolutie, brochurecollage, Noord-Hollandsarchief, (by-sa)
In de Janskerk in Haarlem komt de Franse Revolutie weer even tot leven. Op 6, 7 en 8 oktober zal daar door Theater de Nomade de voorstelling Danton en de revolutie worden uitgevoerd. Een moderne bewerking van Georg Büchners bekende toneelklassieker Dantons dood.

De bezoeker wordt meegenomen naar het Frankrijk van 1794. De Franse revolutie is in volle gang. Koning Lodewijk de XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette zijn onthoofd. De burgerij is aan de macht. Maar er is zeker nog geen sprake van een vreedzame samenleving. Vele mensenlevens eindigen onder de guillotine.

In Dantons Dood komen de revolutionairen Georges-Jacques Danton en Maximilien Robespierre lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ooit hadden ze dezelfde idealen, maar na de val van het Ancien Régime in 1789 raken ze van elkaar verwijderd. Levensgenieter Danton eist meer respect voor de mensenlevens (al was hij in het echt geen tegenstander van het gebruik van geweld ten behoeve van de revolutie red.). Terwijl Robespierre als staatsman met veel bruutheid zijn ideale staat probeert te creëren. Als Robespierre Danton beschuldigt van corruptie en verraad, weet Danton dat zijn dagen zijn geteld.

Danton eindigt op 5 april 1794 onder de guillotine. De levensgenieter voorspelt vlak voor zijn dood dat Robespierre hetzelfde lot zal ondergaan. Danton krijgt gelijk. Op 27 juli 1794 wordt ook Robespierre onthoofd.

Theater de Nomade zal met kleurrijke personages, pruiken en achttiende-eeuwse kostuums de moderne bewerking van Dantons dood uitvoeren. Tevens verwerkt de toneelgroep op een kritische, subtiele en humoristische wijze de huidige politieke verhoudingen in Nederland.

Regie is in handen van Ab Gietelink. Met Munda de la Marre, Danny van Leeuwen, Luc van Esch, Herman Egbers en Ab Gietelink i.s.m. Stadsschouwburg Haarlem.

×