De allereerste foto van de zon (1845)

Gemaakt door Léon Foucault en Hippolyte Fizeau
1 minuut leestijd
De allereerste foto van de zon (Foucault & Fizeau)
De allereerste foto van de zon (Foucault & Fizeau)

Op 2 april 1845 maakten de Franse natuurkundigen Léon Foucault en Hippolyte Fizeau de eerste foto van de zon. Ze maakten daarvoor gebruik van een relatief nieuwe techniek, die van de daguerreotypie.

Maanfoto van John Adams Whipple uit 1851
Maanfoto van John Adams Whipple uit 1851
Deze techniek werd in 1837 ontwikkeld door de Franse uitvinder Louis Daguerre. In 1839 maakte hij de eerste foto van de maan. Deze foto is echter niet bewaard gebleven doordat het laboratorium van de uitvinder kort nadien door brand werd verwoest. Ook de allereerste maanfoto ging toen verloren.

De allereerste foto van de zon bestaat nog wel. Deze werd op de tweede april van het jaar 1845 genomen met een sluitersnelheid van 1/60 seconde. De foto heeft een diameter van twaalf centimeter. Foucault en Fizeau maakten de foto omdat ze gezamenlijk onderzoek deden naar de interferentie van licht en warmte. Léon Foucault zou uiteindelijk vooral beroemd worden met de naar hem vernoemde Slinger van Foucault waarmee hij liet zien dat de aarde draaide.

De oudst bewaard gebleven foto van de maan – eveneens een daguerreotypie – dateert overigens uit 1851 en werd gemaakt door John Adams Whipple.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×