Dark
Light

De Fabeltjeskrant – Poppenserie voor kinderen

2 minuten leestijd
Meneer de Uil met de Fabeltjeskrant (CC BY-SA 3.0 - VARA - Beeld en Geluidwiki)
Meneer de Uil met de Fabeltjeskrant (CC BY-SA 3.0 - VARA - Beeld en Geluidwiki)

De NTS zond op 29 september 1968 voor het eerst De Fabeltjeskrant uit. De poppenserie, waarin verteld werd over het wel en wee van de bewoners van het zogeheten Grote Dierenbos, sloeg enorm aan. Bij kinderen, maar ook bij volwassenen. In de beginjaren werden de afleveringen dagelijks door tussen de één en twee miljoen mensen bekeken. Zij maakten kennis met figuren als Bor de Wolf, Ed en Willem Bever, Juffrouw Ooievaar en natuurlijk Meneer de Uil.

Verschillende Fabeltjeskrant-personages (CC BY-SA 3.0 nl – VARA – Beeld en Geluid – wiki)
De eerste verhalen en personages van De Fabeltjeskrant waren geïnspireerd op de fabels van de Franse schrijver en dichter Jean de la Fontaine (1621-1695). Iedere aflevering, steeds kort voor bedtijd uitgezonden, vertelde meneer de Uil wat er die dag allemaal weer was gebeurd in het Dierenbos. De uitzending werd altijd door hem afgesloten met de legendarisch geworden woorden:

‘Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker.’

Hoewel de serie een groot succes was, verdween hij na vier jaar van de buis. In 1985 keerde het kinderprogramma echter succesvol terug. In 1989 stopte de Fabeltjeskrant definitief bij de publieke omroep. Later was het programma onder meer nog te zien bij RTL4 en RTL8. Ook in Vlaanderen was de serie enige tijd te zien.

De Fabeltjeskrant is onder meer bekroond met een Gouden Televizierring en een Edison. In 2005 werd het programma in Nederland verkozen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden.

De eerste aflevering van de Fabeltjeskrant:

“Hallo meneer de Uil” – Beginliedje van de Fabeltjeskrant:

De stemmen van de Fabeltjeskrant:

In de serie waren zeer veel verschillende dieren te zien. De stemmen van de dieren werden ingesproken door slechts enkele auteurs, te weten:

  • Frans van Dusschoten – Meneer Jacob de Uil, Willem Bever, Momfer de Mol, Droes de Beer, Chico Lama, Teun Stier, Piet de Pad, Hondje Woef, Melis Das, Tijl Schavuit, Wasa de Beer en Plons de Kikvors
  • Ger Smit – Crox de Raaf, Ed Bever, Meindert het Paard, Woefdram, John Maraboe, Irma de Krekel, Bor de Wolf, Zoef de Haas, Myra Hamster, Sjefke Schelm, George de Wezel, Lowieke de Vos, Gerrit de Postduif, Orm de Aap, Harry Lepelaar, Koning Arthur de Leeuw en Stokebrand de Mug
  • Elsje Scherjon – Jodokus de Marmot, Flora Nachtegaal, Greta 2, Juffrouw Kato Ooievaar, Truus de Mier, Stoffel de Schildpad, Isadora Paradijsvogel, Doortje Spreeuw, Zaza Zebra, Myra Hamster, Martha Hamster, Oléta Vulpécula, Pepijn de Kater, Blinkert de Bliek, Margareta Bontekoe, Gies de Vlieg, Timme de Hond, Toeter de Olifant en Arie de Rat
  • Aart Staartjes – Rocus de Vrije Vogel
  • Philippine Aeckerlin – Woef Hektor
  • Trudy Libosan – Lamaar Snoespoes

DVD: Fabeltjeskrant – Meneer de Uil

×