De Griekse kiosk viert 101e verjaardag

Op vrijwel iedere straathoek in Griekenland is er één te vinden: een kleine kiosk (περίπτερο) waar bijna alles te koop is. Van kranten tot koekjes en van buskaartjes tot condooms en aspirine.

In 1911 werd de eerste kiosk geopend op de Panepistimioustraat in Athene en al snel volgden er meer kleine, tot de nok volgepropte winkeltjes. De kiosk is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Griekse straatbeeld en het 101-jarig bestaan van de ‘periptero’ wordt dit jaar dan ook groots gevierd.

De festiviteiten werden donderdag afgetrapt met het plaatsen van een ‘retro-kiosk’ uit de jaren vijftig op het Syntagmaplein. De kiosk, die is gevuld met producten uit dat tijdperk, gaat op toernee door de regio. Er is ook een boek verschenen over de geschiedenis van de kiosk: A Century and a Year of the Kiosk, 1911-2012 bevat uniek historisch materiaal en hedendaagse foto’s.

In heel Griekenland zijn er ongeveer 46.000 van deze kiosks, vele zijn 24 uur per dag geopend. Oorspronkelijk werden de stalletjes van één vierkante meter uitgebaat door oorlogsveteranen die invalide waren geworden. Zij verkochten er kranten en tabakswaren.

- advertentie -

~ Parakalo

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: