Dark
Light

De Griekse kiosk viert 101e verjaardag

Auteur:
1 minuut leestijd
Griekse straatkiosk
Griekse straatkiosk

Op vrijwel iedere straathoek in Griekenland is er één te vinden: een kleine kiosk (περίπτερο) waar bijna alles te koop is. Van kranten tot koekjes en van buskaartjes tot condooms en aspirine.

In 1911 werd de eerste kiosk geopend op de Panepistimioustraat in Athene en al snel volgden er meer kleine, tot de nok volgepropte winkeltjes. De kiosk is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Griekse straatbeeld en het 101-jarig bestaan van de ‘periptero’ wordt dit jaar dan ook groots gevierd.

De festiviteiten werden donderdag afgetrapt met het plaatsen van een ‘retro-kiosk’ uit de jaren vijftig op het Syntagmaplein. De kiosk, die is gevuld met producten uit dat tijdperk, gaat op toernee door de regio. Er is ook een boek verschenen over de geschiedenis van de kiosk: A Century and a Year of the Kiosk, 1911-2012 bevat uniek historisch materiaal en hedendaagse foto’s.

In heel Griekenland zijn er ongeveer 46.000 van deze kiosks, vele zijn 24 uur per dag geopend. Oorspronkelijk werden de stalletjes van één vierkante meter uitgebaat door oorlogsveteranen die invalide waren geworden. Zij verkochten er kranten en tabakswaren.

~ Parakalo

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×