Dark
Light

Jan Albert Sichterman, de koning van Groningen

1 minuut leestijd
De Leidse Rhinoceros, Johann Dietrich Findorff (Collectie Staatliches Museum, Schwerin)
De Leidse Rhinoceros, Johann Dietrich Findorff (Collectie Staatliches Museum, Schwerin)

De puissant rijke Jan Albert Sichterman (1692-1764) stond in zijn tijd bekend als de ‘koning van Groningen’. Hij was een groot verzamelaar, maar na zijn dood werd zijn collectie geveild en viel zijn verzameling uiteen. Het Groninger Museum is er in geslaagd deze prachtige stukken bijeen te brengen.

Jan Albert Sichterman (Philip van Dijk - Groninger Museum)
Jan Albert Sichterman (Philip van Dijk – Groninger Museum)
Jan Albert Sichterman was voorbestemd voor een militaire carrière. In 1716 moest hij vluchten als gevolg van een duel met dodelijke afloop. Hij trad in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). In de Nederlandse vesting Bengalen leerde hij zijn echtgenote kennen.

In 1745 keerden ze terug naar Groningen en betrokken een royaal huis aan de Ossenmarkt. Het huis stond boordevol met porselein, veelal met zijn eigen familiewapen erop, schilderijen in gouden lijsten, uitheemse meubelen en kunstschatten. Zijn collectie imponeerde bezoekers.

Clara de neushoorn

Het Groninger Museum toont vanaf 20 september verschillende werken uit de collectie. De tentoonstelling bevat onder meer een bijzondere verzameling Aziatische keramiek, prachtige portretten geschilderd door Philip van Dijk, Cornelis Troost en anderen, fijn knipwerk van Koster, meubelen, zilver, sits en herinneringen aan Clara de neushoorn, zijn huisdier in Bengalen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×