‘De Trêveszaal is één brok symboliek’

2 minuten leestijd
Trêveszaal
Trêveszaal - Foto: Rijksvastgoedbedrijf

Het Binnenhof wordt momenteel grondig gerenoveerd. De herstelwerkzaamheden zijn al in 2021 begonnen en zullen waarschijnlijk nog een jaar of vijf (of langer) duren. Ook zullen ze veel duurder uitpakken dan geraamd. In 2015 was de overheid nog van mening dat ze zo’n half miljard euro kwijt zou zijn, maar de jongste berekeningen gaan uit van minstens vier keer zoveel.

Na de verhuizing van de Tweede en Eerste Kamer en de Raad van State is het de beurt aan het ministerie van Algemene Zaken. De meest opvallende vertrekken daar zijn de zogeheten Trêveszaal en aanpalende zalen. De Trêveszaal is de plek waar sinds enkele decennia de ministerraad vergadert, maar het gebouw is veel ouder. Het dateert uit het einde van de zestiende eeuw, en kreeg haar huidige uiterlijk honderd jaar later.

Het Loo

Dat was vooral te danken aan Daniel Marot, een Parijzenaar van Nederlandse afkomst. Hij is de man die ook de interieurs van Paleis Het Loo bij Apeldoorn heeft ontworpen. Marot handelde op het laatst van de zeventiende eeuw in opdracht van stadhouder Willem III, die ook koning van Engeland was.

“De Trêveszaal die Marot ontwierp in opdracht van de Staten-Generaal is één brok symboliek,” zegt Eloy Koldeweij van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die nauw bij de werkzaamheden is betrokken. Hij wijst op de portretten van Willem de Zwijger en zijn opvolgers, die de Trêveszaal sieren. Volgens hem zullen de zaal en de nabijgelegen ruimtes zoveel mogelijk hun oorspronkelijke karakter behouden. “De renovatie is vooral nodig om technische redenen en vanwege de brandveiligheid.”

Afbeelding van de Trêveszaal uit 1697
Afbeelding van de Trêveszaal uit 1697

Marot verwierf veel lof en eer voor zijn ontwerp, en dat niet alleen. Hij kreeg er 2500 gulden voor, weet Koldeweij. “Voor die tijd een enorm bedrag als je bedenkt dat een gemiddelde werknemer toen 300 gulden per jaar verdiende.”

De zaal heeft in de zeventiende en achttiende eeuw dienst gedaan als vergaderplek voor de Staten-Generaal. Later maakte de Eerste Kamer er gebruik van. De Tweede Kamer was inmiddels verhuisd naar de voormalige balzaal van de stadhouders aan de ‘overkant’ – een term die nog steeds gebruik wordt.

Vredesonderhandelingen

Trêve betekent ‘wapenstilstand’ in het Frans. Zo kwam de zaal aan haar naam. Hier vonden namelijk de vredesonderhandelingen plaats die zouden leiden tot het Twaalfjarig Bestand in de Tachtigjarige Oorlog.

Over vijf jaar (of zo lang als de werkzaamheden duren) kunt u er zelf een kijkje gaan nemen. Althans tijdens Open Monumentendag, wanneer de vele Nederlandse historische bezienswaardigheden gratis toegankelijk zijn voor het publiek.

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2000
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 56.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×