Decimatie – Strafmaatregel in het Romeinse leger

Bij decimeren denken we tegenwoordig vooral aan wiskunde. In het Romeinse Rijk stond decimatie (decimatio) echter voor heel wat anders. Het was daar namelijk de benaming voor een strafmaatregel in het leger.

Wanneer een legeronderdeel zich laf had getoond op het slagveld, of zelfs aan het muiten was geslagen, konden de legerleiders besluiten tot decimatie. Het te bestraffen legeronderdeel werd hierbij onderverdeeld in groepjes van tien, waarna de manschappen in ieder groepje, vaak per lot, bepaalde wie van hen gestraft werd. Een heel enkele keer kwam het zover dat de ongelukkige gedood werd. In andere gevallen bestond de straf bijvoorbeeld uit het geven van stok of zweepslagen of het inhouden van soldij.

Ook na de Romeinse tijd werd de maatregel soms nog toegepast. Bekend is bijvoorbeeld dat decimatie plaatsvond in het leger van Karel de Grote.

Ook interessant: De structuur van het Romeinse leger in 3 minuten
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: