Decimatie – Strafmaatregel in het Romeinse leger

1 minuut leestijd
Decimatie in het Romeinse leger. Ets van William Hogarth (Publiek Domein - wiki)
Decimatie in het Romeinse leger. Ets van William Hogarth (Publiek Domein - wiki)

Bij decimeren denken we tegenwoordig vooral aan wiskunde. In het Romeinse Rijk stond decimatie (decimatio) echter voor heel wat anders. Het was daar namelijk de benaming voor een strafmaatregel in het leger.

Wanneer een legeronderdeel zich laf had getoond op het slagveld, of zelfs aan het muiten was geslagen, konden de legerleiders besluiten tot decimatie. Het te bestraffen legeronderdeel werd hierbij onderverdeeld in groepjes van tien, waarna de manschappen in ieder groepje, vaak per lot, bepaalde wie van hen gestraft werd. Een heel enkele keer kwam het zover dat de ongelukkige gedood werd. In andere gevallen bestond de straf bijvoorbeeld uit het geven van stok of zweepslagen of het inhouden van soldij.

Ook na de Romeinse tijd werd de maatregel soms nog toegepast. Bekend is bijvoorbeeld dat decimatie plaatsvond in het leger van Karel de Grote.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×